Wij willen jou als beeldmaker graag beter leren kennen en jij wilt een goede studiekeuze maken. Daarom organiseren we een toelatingsdag waarbij jouw talent, persoonlijke kwaliteiten en doelstellingen centraal staan. Zo helpen we je de juiste kunstzinnige match te maken waarin jij je talent verder kunt ontwikkelen. Voor alle bachelor opleidingen bij St. Joost is de toelatingsdag een verplicht onderdeel van de aanmeldprocedure.
Je ontdekt bij St. Joost School of Art & Design wie jij bent, wat je kan en wie je wil zijn. Dat start al bij de toelating.
De toelating: hoe werkt het?
Na aanmelding in Studielink vragen we je je portfolio, thuisopdracht en geschreven motivatie te uploaden in jouw persoonlijke online intake-omgeving. Daarna ontvang je een uitnodiging voor één van de toelatingdagen op onze academie in Breda. Op deze locatie volg je, samen met andere aanmelders, een leuke ochtend of middagworkshop onder leiding van oud-studenten en ga je in gesprek over je portfolio en studieplannen met een vakdocent. Deelname aan dit dagdeel is gratis; binnen een week hoor je van ons of je bent toegelaten of dat we je iets anders adviseren. Hieronder lees je alle informatie.
1. Meld je aan in Studielink
Meld je zo snel mogelijk aan via Studielink voor een studie bij St. Joost om zeker te zijn van een plek op een toelatingsdag.
Alle informatie die je nodig hebt om je aan te melden vind je hier.
2. Upload jouw portfolio, thuisopdracht en geschreven motivatie
Na jouw aanmelding in Studielink kun je jouw voorbereidende documenten uploaden in ons aanmeldsysteem. De informatie over hoe dat precies werkt ontvang je per email. Na ontvangst van de email heb je maximaal 3 weken de tijd om de volgende voorbereidende documenten te uploaden:
- Digitale portfolio
- Thuisopdracht
- Geschreven motivatie
3. De uitnodiging voor de toelatingsdag
Als we jouw voorbereidende documenten in goede orde hebben ontvangen, krijg je een uitnodiging voor een toelatingsdag op locatie en op welke datum en tijd we jou verwachten. De toelating duurt ongeveer 4 uur (ochtend of middag).
Let op: alle toelatingen vinden plaats op onze academielocatie in Breda.
Vanwege de beschikbaarheid van docenten en oud-studenten is het niet mogelijk om zelf jouw toelatingsdatum en tijd te kiezen. Wij plannen het voor je in.
4. Welkom op de toelatingsdag
Wat neem je mee?
- Neem je portfolio mee naar de toelatingsdag. Zorg ervoor dat je niet alleen eindwerken meeneemt, we zien ook graag schetsen en experiment.
We vinden het fijn als je deze werken fysiek meeneemt. Ook kun je digitale media op je eigen laptop meenemen. - Jouw gemaakte thuisopdracht.
Wat ga je doen?
- Je krijgt een kort individueel gesprek met een vakdocent van de studie waarvoor je toelating doet. Dit gesprek gaat over jouw portfolio, geschreven motivatie en de thuisopdracht.
- Je gaat aan de slag in een workshop met oud-studenten en andere toelatingskandidaten.
- Je ziet de academie op een lesdag en krijgt een goede indruk van een dag op St. Joost.
5. Waar letten we op?
Tijdens de toelating letten we op de volgende kwaliteiten en eigenschappen. Geen stress: je hoeft niet in alles uit te blinken, we beoordelen tijdens de toelating waar je in je ontwikkeling staat.
- Creativiteit
- Beeldend vermogen
- Eigenzinnigheid
- Reflectief vermogen
- Analyse
- Cultureel bewustzijn
- Logistiek en organisatorisch vermogen
- Technisch vermogen
- Communicatief vermogen
De toelating bestaat uit twee onderdelen. Deze worden allebei beoordeeld in de rapportage:
1. Voorbereiding: thuisopdracht, portfolio en schriftelijke motivatie.
2. Toelatingsdag op de academie in Breda.
6. De uitslag van jouw toelating
Na de toelatingsdag ontvang je binnen 1 week de uitslag van het assessment per email:
- Je bent toegelaten: je mag starten bij St. Joost
- Je bent niet toegelaten: we adviseren je om een ander soort studie te kiezen
- Je bent nog niet toegelaten: we herkennen je talent en adviseren je om je portfolio te versterken en volgend jaar opnieuw toelating te doen.
Het studieadvies is bindend; dat wil zeggen dat je bij een afwijzing niet kunt starten. Als je bent toegelaten tot onze academie bij Photography, Film & the Digital, Illustrated & Animated Storytelling en New Design & Attitudes blijft je toelating een jaar geldig. Let op: bij Art & Research moet je jaarlijks opnieuw een toelating doen.
Portfolio
In jouw portfolio laat je minimaal tien werkstukken zien die je in de afgelopen 2 jaar hebt gemaakt. Op die manier krijgen wij een goede indruk van jouw beeldend talent. Je portfolio mag bestaan uit divers werk en niet alles hoeft ‘af’ te zijn. Denk daarbij aan werk uit de onderzoeksfase zoals je schetsen en je werkproces. Dit geeft ons inzicht in je persoonlijke aanpak.
Persoonlijk gesprek
Bij dit gesprek is een docent aanwezig die lesgeeft in de studie waarvoor je hebt aangemeld. We maken kennis met elkaar, bespreken jouw werk, en zijn nieuwsgierig naar je talent, dromen en ambities. Tijdens de toelating onderzoeken we samen met jou of je beeldende talent, motivatie, ambities en verwachtingen aansluiten bij de studie van jouw keuze. Natuurlijk is er tijd voor het stellen van vragen. Het gesprek duurt ongeveer een kwartier.
Thuisopdracht
Na aanmelding in Studielink ontvang je van ons een aantal thuisopdrachten. Hier kies je er 1 uit die jou het meeste aanspreekt. Het resultaat van je thuisopdracht en je portfolio stuur je in digitale vorm naar de academie. Bekijk hier de thuisopdrachten van vorig jaar.
Wil je hulp bij je portfolio?
Wil je meer inzicht en tips voor het samenstellen van je portfolio of luisteren naar hoe studenten de toelating bij St. Joost hebben ervaren? Bekijk dan onderstaande videoreeks.
New Creators: korte kennismakingscursus
De kunstacademie is voor veel jonge makers een heel nieuwe wereld. Bij New Creators kun je kennismaken met die wereld en het plezier van maken beleven. Dit programma is speciaal ontwikkeld voor creatieve jongeren vanaf 15 jaar en helpt je bij het kiezen van de juiste opleiding. New Creators is een community van beeldmakers die samen willen leren en groeien. Onder professionele begeleiding maak, experimenteer, ontdek en bouw je aan je portfolio.