Vooropleidingen

Binnenkort nieuw aanbod vooropleidingen!

We leiden de kunstenaars en designers van de toekomst op. Kom je bij ons studeren, dan bereiden we je goed voor op een beroep in de wereld van kunst, design en de creatieve industrie. Wij dagen je elke dag uit de positie in te nemen van iemand die denkt, maakt, durft en deelt. Dus wil jij aan de St. Joost School of Art & Design studeren in de toekomst?  Dan is de vooropleiding een goed startpunt!

Op dit moment zijn we druk bezig met het ontwikkelen van nieuw aanbod voor de vooropleiding. Blijf je hier graag over op de hoogte? Schrijf je dan in via dit formulier, dan zorgen wij ervoor dat je op tijd geinformeerd wordt.

De informatie hieronder is niet up to date, maar de vooropleiding bevat zeker elementen hiervan. Laat je dus inspireren!

Vooropleiding St. Joost School of Art & Design

YOUNG@Joost

Voor wie?

Zijn kunstvakken jouw grote passie, ben je creatief én tussen de 14 en 17 jaar oud? Sta je voor je profielkeuze? En ben je benieuwd hoe het voelt om te studeren aan de kunstacademie?

In YOUNG@Joost krijg je beter zicht op jouw groeikansen en opleidingsmogelijkheden in de kunsten. Ontdek je unieke talent en laat het zien in de inspirerende ateliers van St. Joost. Samen met andere kunstenaars en ontwerpers in spé ontdek je nieuwe werkvormen en technieken en word je nog beter in jouw talent: beeld maken!

In het kort:

  • YOUNG@Joost is bedoeld voor iedereen tussen de 14 en 17 jaar
  • De kosten voor deelname aan YOUNG@Joost zijn: €250. Dit is inclusief materiaal, rapportage en getuigschrift
  • Na YOUNG@Joost kun je eventueel aansluitend de Vooropleiding van St. Joost volgen

Aanmelden

Wat ga je doen?

In vijf zaterdagen ervaar je hoe het is om te studeren aan St. Joost School of Art & Design. Je gaat onder leiding van ervaren docenten aan de slag met diverse opdrachten. Zo ontdek je materialen en technieken en verdiep je je creatieve werkproces. Ook ontdek je de verschillen en overeenkomsten tussen kunstenaars en vormgevers. Ga jij helemaal vrij aan de gang? Of wil je voor een opdrachtgever werken?  

Op de laatste zaterdag maak je een expositie van jouw werken en bespreek je met je docenten je presentatie en je doorgroeimogelijkheden bij St. Joost.

Studieadvies

Na afloop van de cursus ontvang je van ons een officieel St. Joost-getuigschrift en een schriftelijke rapportage met een studieadvies.

Je weet dan gelijk of je er klaar voor bent om je aan te melden voor een opleiding. Je kunt ook eerst nog de vooropleiding volgen om straks te starten in de propedeuse. Ook als het beter is een andere (creatieve) studiekeuze te maken, adviseren we je hierin.

Wanneer?

De vooropleiding wordt op dit moment ontwikkeld, de  vorm en lesdagen worden nog bekend gemaakt. 

YOUNG@Joost
Studenten YOUNG@Joost aan het werk in 's-Hertogenbosch
YOUNG@Joost

Vooropleiding

In twintig zaterdagen ontdek je wat het betekent om aan een kunstacademie te studeren en of de opleiding écht bij jou past.

Je experimenteert, onderzoekt en ontwikkelt je verder als beeldmaker. Daarbij staan jouw eigen blik, interesses en dromen centraal. Naast nieuwe technieken ontdek je ook hoe je betekenis geeft aan je beelden en hoe je inhoudelijke vraagstukken visualiseert.

Je krijgt les van ervaren docenten die zelf als kunstenaar of ontwerper werken. In de lessen behandelen we zowel de vrije als de toegepaste benadering.

In het kort:

  • De Vooropleiding is bedoeld voor leerlingen in het laatste of het voorlaatste jaar van mbo, havo, vwo
  • De kosten voor deelname aan de Vooropleiding zijn: €775. Dit is inclusief materiaal, rapportage en selectieassessment
  • De Vooropleiding is een goede voorbereiding op de propedeuse
  • De lessen vinden plaats in de ateliers van St. Joost in ’s‑Hertogenbosch en Breda

Wat ga je doen?

Bij ons ontwikkel je jezelf tot kritische maker met een visie op de wereld om ons heen. Dit gebeurt binnen een veilige en professionele omgeving waarin je de kans krijgt te ontdekken wie je bent, als persoon en professional. Een studie bij St. Joost School of Art & Design is dus meer dan alleen beelden maken. Reflectie op je eigen werk, op dat van anderen en omgaan met feedback zijn minstens zo belangrijk.

Daarom besteden we aandacht aan kunst- en cultuurbeschouwing en vinden er regelmatig werkbesprekingen plaats. Ook bezoeken we kunstenaars en ontwerpers in hun ateliers en organiseren we excursies naar belangrijke tentoonstellingen.

Studeren op twee locaties

Tijdens de Vooropleiding maak je kennis met beide academielocaties in Breda en ’s‑Hertogenbosch. Je raakt er vertrouwd met het onderwijs, je toekomstige medestudenten, docenten en de sfeer van St. Joost. Door deel te nemen vergroot je je kansen op toelating tot het eerste jaar van de opleiding.

Toelating

De laatste twee zaterdagen vinden speciale selectieassessments plaats. Je geeft dan een presentatie van je gemaakte werk. De toelatingscommissie van St. Joost beoordeelt je werk en stelt vast of je toegelaten bent tot St. Joost. Je toelating blijft een jaar geldig. 

 

Intakegesprek

Nadat wij je aanmelding hebben ontvangen, krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek op de academie. Als hieruit blijkt dat de Vooropleiding voor jou nog te hoog gegrepen is, kun je niet deelnemen. Meestal krijg je dan het advies om eerst de vijfdaagse cursus YOUNG@Joost te gaan volgen. 

Vooropleiding St. Joost School of Art & Design
Previous Next

Studiekosten

Deelname aan de Vooropleiding kost € 775,-. Dit is inclusief excursies, basismaterialen, selectieassessment, getuigschrift en schriftelijke eindrapportage. Voor aanvullende materialen en kosten moet je rekenen op ongeveer € 75,-. 

Aanmelden en intakegesprek zijn gratis. Mocht je je na je toelating tot de cursus toch besluiten deze niet te volgen, dan mag je tot drie weken voor aanvang van de cursus annuleren zonder kosten. Daarna brengen wij bij annulering € 50,- administratiekosten in rekening. 

Na aanvang van de cursus ben je gehouden aan de betaling van het volledige cursusbedrag. Bij het intakegesprek vindt geen restitutie plaats, tenzij met jou hierover speciale afspraken zijn gemaakt.

Startdatum Vooropleiding

  • De vooropleiding wordt op dit moment ontwikkeld. Zodra de startdatum bekend is wordt deze hier gecommuniceerd.

Voorbeeld van een lesdag

De Stoet

De Stoet is een project waarbij alle 70 studenten van de vooropleiding samenwerkten. Ter inspiratie bezochten ze een week eerder de expositie van Monster Chetwynd in Museum de Pont in Tilburg.
Uit allerlei materialen die ze van huis meenamen, maakten ze kostuums en bewegende en statische constructies. Het resultaat is een groot werk waarin licht, geluid, beweging en vorm samensmelten tot een bijzondere performance in de grote expositiehal van St. Joost 's‑Hertogenbosch.

Workshop vooropleiding  kunstacademie St. Joost - tekenen met licht
Previous Next

Tekenen met licht

Ontdek wat je nog meer kunt doen met je telefoon! In een donkere studio kun je volop experimenteren en ontdekken hoe je met kleur en licht allerlei beelden en betekenissen kunt oproepen.

Het resultaat van de Paintmachines
Previous Next

Paintmachines

Stel je een schilderdoek voor van 10 x 20 meter… in kleine groepjes maak je uit allerlei materialen een paintmachine en bepaal je hoe jullie machine zich over het schilderdoek op de vloer gaat voortbewegen. Alle machines laten hun eigen, unieke verfspoor achter en zo ontstaat een gigantisch schilderij.

Het coronavirus raakt alle delen van de samenleving en dus ook het onderwijs. We streven ernaar zoveel mogelijk lessen van de Vooropleiding en YOUNG@Joost ‘live’ in onze academiegebouwen te verzorgen.

Uiteraard houden we ons daarbij aan de anderhalve meter afstand-regel en adviseren onze studenten een mondkapje te dragen in situaties waarbij anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Hoesten en niezen doe je in je elleboog. Was je handen regelmatig en grondig en blijf bij gezondheidsklachten thuis. Mochten we door veranderde voorschriften en adviezen van Avans Hogeschool tijdelijk geen bijeenkomsten op de academie kunnen organiseren, dan schakelen we over op online-begeleiding.