New Design & Attitudes

Geef vorm aan de wereld

Wie ben je als ontwerper en wie zou je willen zijn?  Kun je als ontwerper dingen veranderen in de wereld? Kun je bijdragen aan een betere wereld, nu en voor de toekomst? Hoe ver mag en wil je daarmee gaan? Tijdens de studie New Design & Attitudes ga je in op vraagstukken voor jou, je omgeving en de maatschappij. Je leert objecten, belevingen, omgevingen en systemen te ontwerpen die inspelen op deze vraagstukken.

Je ontwerpt voor en met mensen, vanuit verwachtingen en behoeften, of juist voor niet-mensen. Soms lost jouw ontwerp een probleem op. Of maakt het iets juist poëtischer, uitdagender, duurzamer, mooier, duidelijker of handiger. Jouw ontwerpen kunnen een rol spelen bij het uitwisselen van ideeën, het aangenamer maken van omgevingen, het inzichtelijk maken van informatie, nieuwe ervaringen bieden, discussies oproepen of provoceren. Je onderzoekt en ontwikkelt jouw design attitude.

Studielocatie

Breda of 's‑Hertogenbosch

@ St. Joost
© Cindy van Rees
© Cindy van Rees

In deze studie ga je veel ontwerpen en maken

Je maakt kennis met diverse ontwerp- en vormgevingsdisciplines. Met ruimtelijk en grafisch ontwerpen als basis, komen ook deelgebieden aan bod zoals speculatief, gesitueerd, ecologisch en materiaalgericht ontwerpen. We leren je onderzoek te doen om te komen tot een ontwerp. In deze studie onderzoek je vooral door te doen en te maken: schetsen, materiaalonderzoek, maquettes en prototypes die leiden naar sterke ontwerpen.

Door te experimenteren met elementen als vorm, kleur, materiaal, tekst, schaal en compositie onderzoek je de relatie tussen beeld en betekenis. Je ontdekt jouw eigen ontwerphouding door verschillende praktijken te bestuderen en uit te proberen. Je gaat daarbij gebruik maken van de veelzijdige werkplaatsen en faciliteiten. Je krijgt tijdens je studie daarom de ruimte om allerlei technieken, middelen en materialen te verkennen. Van ambachtelijke houtbewerkingstechnieken tot virtual reality, van lassen en glazuren tot coding en scripting.

"Tijdens mijn stage bij Warner Music wilde ik meer. Niet alleen uitvoerend vormgeven aan het eind van het proces. Denkend aan wat ik geleerd heb in mijn studie, heb ik bij mijn stagebegeleider aangegeven dat ik ook wilde bijdragen aan strategische beslissingen voor een albumrelease. Dit werd gewaardeerd. Ik kon veel leren, waarom zou ik niet zoveel mogelijk uit mijn stage halen?" — Rick Janssens, alumnus New Design & Attitudes

Het gaat er vooral om wat past bij jou

Door lezingen, workshops, gastlessen, bezoeken aan bureaus, ateliers, evenementen en tentoonstellingen krijg je zicht op de diversiteit aan mogelijkheden om je te positioneren als ontwerper. Je initieert eigen projecten en werkt regelmatig samen met externe opdrachtgevers en partners zoals de Hema, Nickelodeon, ABN/AMRO, Gemeente Breda en Gemeente Tilburg en Werkwarenhuis/Social label. Natuurlijk bouw je met jouw visie, kennis en vaardigheden een eigen netwerk op dat past bij jouw ambities.

Studie in cijfers

Studievoorbeelden

Hieronder zie je een aantal voorbeelden uit projecten van onze studie, die laten zien hoe studenten samenwerken en tegelijkertijd de ruimte hebben zichzelf te ontplooien.

Toekomstperspectief

Met deze studie kun je veel kanten op. De wereld én de rol van de ontwerper zijn altijd in beweging. Daarom leren we je om flexibel en veerkrachtig te zijn om steeds mee te kunnen bewegen met nieuwe ontwikkelingen. Zo kun je goed voorbereid starten aan jouw carrière als ontwerper.

Je ontwikkelt een kritische blik en eigen ontwerpmethodes

Om jouw ideeën om te zetten in sterke ontwerpen leren we je testen of iets werkt zoals je het bedoelt. Daarbij is het belangrijk om kritisch te zijn -altijd constructief- naar jezelf en anderen. Ook naar opdrachtgevers. We helpen je te ontdekken en communiceren wat de opdrachtgever of de gebruiker echt nodig heeft.

Wij zijn ervan overtuigd dat een goed ontwerp niet afhangt van inspiratie of geluk. Wij leren je om als ontwerper de regie te hebben door je eigen ontwerpmethodes te vinden en verder te ontwikkelen. Zodat je altijd, in alle omstandigheden, een professioneel ontwerp kunt leveren. Jouw eigen houding als ontwerper, hoe jij in de wereld staat en je relateert tot de mensen, dingen, verhalen en veranderingen om je heen, maakt jou tot de ontwerper van de toekomst.

Zzp’er of eigen bedrijf

De voorbereiding op de toekomst zit bij onze academie goed in elkaar. Veel van onze studenten starten na hun studie als zzp’er of beginnen hun eigen bedrijf. Vaak combineren ze verschillende werkzaamheden. Daar komt bij dat kunstopleidingen al jaren in de top drie van werk na studie binnen zes maanden staan. Deze cijfers zijn ver boven het landelijk HBO gemiddelde.

Masteropleidingen

Wil je verder studeren? Bij het Master Institute of Visual Cultures bieden we masteropleidingen aan die goed aansluiten op onze bacheloropleidingen en waarmee je je verder kunt specialiseren.

Praktische zaken

Over welk onderwerp wil je meer weten?

Aanmelden & toelating

Aanmelden voor de studie doe je via Studielink.

Let op: voor deze studie vindt een selectie plaats op basis van een assessment.

 De data waarop je toelating kunt doen zijn als volgt.

  • 21 augustus 2023
  • 22 augustus 2023

Over aanmelden en toelating