Tentoonstelling ‘Glans en roest uit WOI’

Glans en roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat

Van 15 juni t/m 27 oktober 2019 was de tentoonstelling ‘Glans en roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat’ te zien in de Maarschalkskamer en het Paviljoen van Museum Huis Doorn. Het is een tentoonstelling over het leven van de gewone soldaat aan het front in de Eerste Wereldoorlog en over Musée Romagne 14-18, vlakbij Verdun.

Vanaf 1976 struint Jean-Paul de Vries het gebied rondom Romagne-sous-Montfaucon af. Jean-Paul verzamelt alles wat er op de slagvelden en in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog achterbleef: helmen, schoenen, naamplaatjes, foto’s van soldaten of hun familie, prikkeldraad, wapens, hulzen, borden, bestek, lege flessen etcetera. De achtergelaten spullen vertellen vergeten verhalen van jonge mensen die veelal op het slagveld omkwamen. Het zijn verhalen die niemand meer kent en die het verleden zeldzaam tastbaar maken.

Het materiaal van de slagvelden heeft soms decennia lang in de grond gezeten en toont de tand des tijds. De collectie van Museum Huis Doorn, met de pracht en praal van ex-keizer Wilhelm II, vormt daarmee een contrast. Toch zijn beide musea een erfenis van de Eerste Wereldoorlog.

Fotograaf Marco Magielse volgt de zoektochten van Jean-Paul en legt die vast in een fraaie fotocollectie waarvan een selectie in Huis Doorn te zien is. Jean-Paul de Vries is zelf ook aanwezig in de vorm van een wassen beeld gemaakt door de kunstenaar Roy Villevoy.

Studenten Illustratie|Animatie in 's-Hertogenbosch en Breda leverden een bijdrage aan deze tentoonstelling en maakten een dertigtal filmpjes van 2 minuten over objecten uit Musée Romagne 14-18.

Museum Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
Tel: 0343-421020
E-mail: info@huisdoorn.nl