Leer studeren aan de kunstacademie

Persoonlijke ontwikkeling

Zodra je start in het eerste jaar, begeleiden en coachen we je intensief bij jouw persoonlijke ontwikkeling en bij het maken van keuzes. Dit betekent: regelmatig gesprekken met docenten, intensieve studiebegeleiding door coaches en ruimte om zelf invulling te geven aan je onderwijsprogramma. Wij geloven erin dat jij zélf het beste je toekomst kunt vormgeven.

Propedeuse introductie Tekenen, Bronnen en makerschap

Wat leer je?

In het eerste jaar leer je op allerlei manieren werk te maken. Je leert hoe jij naar de wereld kijkt en hoe je jouw belevingswereld kunt gebruiken om tot werk te komen waarmee je anderen kunt raken. Dat doe je met behulp van drie projectlijnen: Bronnen en makerschap, Zintuigen en makerschap en Eigen blik en makerschap. Hierin experimenteer je met vormen van maken. Je gaat aan de slag met materialen, technieken, vorm en inhoud van beeld. Je volgt een programma met onder meer werkplaatsinstructies, workshops en werkcolleges. Om je theoretisch te verdiepen bieden we een programma aan met Kunst- en Vormgevingstheorie, filosofie en beeldcultuur. Er is veel aandacht voor het leren studeren aan de kunstacademie, je beeldende ontwikkeling en het maken van je studiekeuze. 

Een duik in de kunstwereld

In het eerste jaar neem je een duik in de kunstwereld. Welke opvattingen bestaan er over kunst en kunstenaars? Wat vind jij daarvan? Hoe zie jij het kunstenaarschap voor je? In het programma werk je in een ateliersetting aan beeldend werk. In je werkproces breng je in deze periode ‘Eigen blik en makerschap’, ‘Zintuigen en makerschap’ en ‘Bronnen en makerschap’ samen. Je werkt in een beeldend proces en experimenteert in het maken met allerlei technieken en materialen. Je leert om in het maken inspiratiebronnen die je interesseren, verwonderen of emotioneren te gebruiken. Je krijgt individuele begeleiding en groepslessen waarin je samen met je medestudenten leert maken en reflecteren.

Studie-informatiedag in de propedeuse
Previous Next

Bezoek van de eerstejaars aan de afdeling Art & Research om inzicht te krijgen wat de opleiding inhoudt. Programma: speed-dates, het spel 'Talking About Art', open les, een portfolioreview en een lezing door de opleidingscoördinator.

Bekijk het programma van de andere jaren: