Toelating & portfolio

De toelating organiseren we online. Tijdens de inschrijfprocedure informeren we je uitvoerig over het digitale portfolio en wat je daarvoor moet samenstellen. Ook hoor je hoe we het gesprek met jou organiseren. Je stuurt de thuisopdracht en je portfolio zoals hieronder beschreven naar ons toe en dit bespreken we met jou in een persoonlijk gesprek.

Portfolio toelating
Portfolio toelating
Portfolio toelating

In ons onderwijs staan onze studenten centraal. Je ontdekt bij St. Joost School of Art & Design wie jij bent, wat je kan en wie je wil zijn. Dat start al bij de toelating. Voor alle bacheloropleidingen van St. Joost School of Art & Design is een selectieassessment onderdeel van je toelating.

Toelatingsdata per studie

De data voor de toelating voor het collegejaar '23-'24 zijn inmiddels bekend. Wacht niet te lang met aanmelden voor de toelating. De toelatingsdagen zijn te vinden op de studiepagina's:

- Art & Research
New Design & Attitudes
Illustrated & Animated Storytelling
Photography, Film & the Digital

De toelating: hoe werkt het?

Tijdens het toelatingsgesprek kijken we naar jouw beeldend talent dat je al hebt en dat je nog verder kunt ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat jouw opleidingskeuze aansluit op je persoonlijke kwaliteiten en doelstellingen. Zo zorgen we ervoor dat je de juiste keuze maakt. Ook leer jij ons en wij jou beter kennen en kun je beslissen of je jezelf bij ons ziet studeren. Die klik is essentieel. Tijdens de toelating nemen we uitgebreid de tijd om met je in gesprek te gaan over je dromen en ambities, je beeldende werk en je talent. Wat de uitslag van de toelating ook is, je krijgt altijd een rapportage waarin je terugleest waarom je wel of niet bent toegelaten. Op basis hiervan kun je je studiekeuze maken.

Na aanmelding Studielink

Nadat je je hebt aangemeld in Studielink krijg je een uitnodiging voor het assessment. In deze email staat ook alle belangrijke informatie om je goed voor te kunnen bereiden op het gesprek. Je hebt 2 weken de tijd om je voorbereidende documenten te uploaden. De assessments vinden tussen december en mei bijna wekelijks online plaats. Deelname aan het assessment is gratis. Na afloop ontvang je binnen een week een schriftelijke rapportage.

Waar letten we op?

Portfolio toelating
Previous Next

Tijdens het selectieassessment letten we op de volgende kwaliteiten en eigenschappen. (Uiteraard hoef je niet in álles uit te blinken!):

  • creativiteit
  • beeldend vermogen
  • eigenzinnigheid
  • reflectief vermogen
  • analyse
  • cultureel bewustzijn
  • logistiek en organisatorisch vermogen
  • technisch vermogen
  • communicatief vermogen

Toetsonderdelen

Het assessment bestaat uit twee onderdelen:

1. Voorbereiding: thuisopdracht, portfolio en schriftelijke motivatie
2. Persoonlijk gesprek online

Thuisopdracht (deze lever je digitaal in)
Na aanmelding in Studielink ontvang je van ons een aantal thuisopdrachten. Hier kies je er één uit die jou het meeste aanspreekt. Het resultaat van je thuisopdracht en je portfolio stuur je in digitale vorm naar de academie. Bekijk hier de thuisopdrachten van dit jaar.

Portfolio (deze lever je digitaal in)
In jouw portfolio laat je minimaal tien werkstukken zien die je in de afgelopen 2 jaar hebt gemaakt. Op die manier krijgen wij een goede indruk van jouw beeldend talent. Je portfolio mag bestaan uit divers werk en niet alles hoeft 'af' te zijn. Denk daarbij aan werk uit de onderzoeksfase zoals je schetsen en je werkproces. Dit geeft ons inzicht in je persoonlijke aanpak.

Persoonlijk gesprek (je ontvangt een Teams-uitnodiging)
Bij dit gesprek is een docent aanwezig en een oud-student van St. Joost die niet lang geleden is afgestudeerd. We maken kennis met elkaar en bespreken jouw portfolio, thuisopdracht en zijn nieuwsgierig naar je talent, dromen en ambities. Tijdens het selectieassessment onderzoeken we samen met jou of je beeldende talent, motivatie, ambities en verwachtingen aansluiten bij de studie van jouw keuze. Uiteraard is er tijd voor het stellen van vragen. Het gesprek duurt ongeveer een kwartier. 

...
...
...

Toegelaten of afgewezen

Na het online gesprek ontvang je binnen één week de uitslag van het assessment:

- je bent toegelaten: je mag starten in de propedeuse van St. Joost
- je bent niet toegelaten: we adviseren je om een ander soort studie te kiezen
- je bent nog niet toegelaten: we herkennen je talent en adviseren je om je portfolio te versterken en  volgend jaar opnieuw toelating te doen.

Het studieadvies is bindend; dat wil zeggen dat je bij een afwijzing niet kunt starten. Als je bent toegelaten tot onze academie blijft je toelating een jaar geldig.