Pers - Academieprijzen

Jaarlijk reikt St. Joost diverse prijzen uit aan eindexamenstudenten. Deze prijzen worden mogelijk gemaakt door  partners die jonge professionals een vliegende start willen geven in het invullen van hun beroepspraktijk. 

Foto's zijn onder naamsvermelding beschikbaar voor publicatie. 

Lucasprijs

De gemeente 's-Hertogenbosch stelt jaarlijk de Lucasprijs beschikbaar voor het beste afstudeerwerk van de academie in 's-Hertogenbosch. Tijdens de eindexamenperiode draagt de academie per studie 2 eindexamenstudent voor. Zij pitchen hun werk voor een externe jury. De jury die uit deze genomineerden de winnaar kiest, wordt voorgezeten door de directeur van de academie, René Bosma, en bestaat verder uit twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. In 2020 waren dit Ine Rutgers, directeur Grafisch Atelier Den Bosch en Ranti Tjan, directeur EKWC. De winnaar van de Lucasprijs ontvangt een geldbedrag van €2500. 

Winnaar Lucasprijs 2020

De jury prijst Daan voor de hoeveelheid nieuwe kennis die hij tijdens deze crisis opdeed en het verkennen van de grenzen van het makerschap. De jury over Daan en zijn werk: “De maker kent de klassiekers en weet waaraan het werk refereert. Het werk is complex, visueel sterk en vervreemdend. De jury vindt het onderscheidend omdat de kunstenaar alles zelf heeft gedaan om het werk te realiseren en vanwege de cross over naar andere kunstdisciplines die zich uit in spannende samenwerkingsverbanden en live events. Dit multi talent – dat de slapstick niet schuwt - verdient dit jaar de Lucasprijs.”
Ga naar nieuwsbericht

Genomineerden

In deze compilatie lichten de genomineerden  voor de Lucasprijs hun werk toe. 

Winnaar Lucasprijs 2019 

Genomineerden

St. Joostpenning

De gemeente Breda stelt jaarlijk de St. Joostpenning beschikbaar voor het beste afstudeerwerk van de academie in Breda. Tijdens de eindexamenperiode draagt de academie per studie 2 eindexamenstudent voor. Zij pitchen hun werk voor een externe jury. De jury die uit deze genomineerden de winnaar kiest, wordt voorgezeten door de directeur van de academie, René Bosma, en bestaat verder uit twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. In 2020 waren dit Ine Rutgers, directeur Grafisch Atelier Den Bosch en Ranti Tjan, directeur EKWC. De winnaar van de St. Joostpenning ontvangt een geldbedrag van €2500 en een bronzen penning. 

Winnaar St. Joostpenning 2020

Het werk van Shannen overtuigde de jury unaniem omdat het goed in deze tijd past en publiek een spiegel voorhoudt. Ook is het werk publiekelijk toegankelijk en het zoekt de verbinding tussen onderwerp en kijker. De jury:”Het werk van Shannen Ernest legt een visuele wereld bloot die er weliswaar al is, maar die je nog niet eerder zo kon zien. Door selectie en secuur ingrijpen van de maker wordt nieuwe betekenis gegeven aan bestaande beelden. De maker begeeft zich met dit werk op een uitdagend gebied van ethiek, privacy en copyright. Ook roept het kritische vragen op over de rol van online media bij de vorming van cultuur en identiteit. Naast dit onderzoek is er ook ruimte voor visuele verwondering en als kijker word je deelgenoot van een gesloten gemeenschap die zich bewust en onbewust online manifesteert. Dat maakt dit werk zo geslaagd.”
Ga naar nieuwsbericht. 

Genomineerden

 • Pien Vroonland (Photography, Film & the Digital)
 • Sofie Hollander & Malú van der Bijl (Art & Research)
 • Amel Omar  (Art & Research)
 • Eva Esser (Illustrated & Animated Storytelling)
 • Bas Steens (Illustrated & Animated Storytelling)
 • Jenita Duijndam (New Design & Attitudes)
 • Manon Keesmaat (New Design & Attitudes)

In deze compilatie lichten de genomineerden voor de St. Joostpenning hun werk toe. 

Winnaar St Joostpenning 2019 

Genomineerden

Atelierprijs Breda

De gemeente Breda stelt de Atelierprijs jaarlijks beschikbaar aan de meest ondernemende student van St. Joost School of Art & Design Breda als kans om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar of ontwerper. De winnaar mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier bij Electron. 

Winnaar Atelierprijs 2020

Bekijk hier de compilatie  van de prijsuitreiking en sleuteloverdracht van  de Atelierprijs bij Electron. 

Van Gogh AiR

Winnaar Van Gogh AiR 2020 

Winnaar extra atelier Van Gogh AiR 2020 

In deze film vertellen Ron Dirven en Eva Geene van het Van GoghHuis over de Van Gogh AiR en lichten Fenna Koot en Tosja van Lieshout hun plannen voor de residentie toe. 

Winnaar Van Gogh AiR 2019

Jheronimus Atelierprijs

Met de Jheronumus Atelierprijs wil de Gemeente 's-Hertogenbosch talentvolle kunstenaars van St. Joost een kans geven zich verder te ontwikkelen en de verbinding met de stad te verstevigen. De prijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de Gemeente 's-Hertogenbosch voor de meest ondernemende student.van St. Joost School of Art and Design Den Bosch. De winnaar mag een jaar lang gratis werken in een atelier bij Willem Twee Kunstruimte en wordt daarbij begeleid door  de curator van Willem Twee. 

Winnaar Jheronimus Atelierprijs 2020

Bekijk hier de compilatie van de prijsuitreiking en sleuteloverdracht van de Jheroniimus Atelierprijs bij Willem Twee Kunstruimte. 

Winnaar Jheronimus Award 2019 

JBZ Award

Jaarlijks reikt het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) de JBZ Award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent, die wordt mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur van het JBZ. De prijs wordt toegekend met het oog op artistieke kwaliteiten en aandacht die in de context van een ziekenhuis belangrijk zijn; het werk moet sprankelend, boeiend en menselijk zijn. Het werk van genomineerden  en winnaar is jaarlijks in de zomer te zien tijdens een expositie op de Boulevard van het JBZ ziekenhuis. 

Genomineerden JBZ Award 2020

Doordat er dit jaar vanwege COVID-19 andere prioriteiten liggen is besloten de prijsuitreiking van de JBZ Award te verschuiven naar 2021. 

 • Ruben Golstein (Art & Research)
 • Daan Mulder (Art & Research)
 • Ema Vaneková (Art & Research)
 • Rachelle Bakker (Illustrated & Animated Storytelling)
 • Eva van den Biggelaar (Illustrated & Animated Storytelling)
 • Okke van Breemen (Illustrated & Animated Storytelling)
 • Hanneke Gerrits (New Design & Attitudes) 
 • Bram Dekkers (New Design & Attitudes)
 • Amber Penders  (New Design & Attitudes)

Winnaar JBZ Award 2019 

Genomineerden