Studeren in Breda

Breda een levendige gastvrije studentenstad, waar creativiteit en technologie alle ruimte krijgen en ook volop activiteiten voor studenten georganiseerd worden. De academie is gevestigd in een prachtig oud gebouw middenin een bosrijke groene omgeving. Deze voormalig kleinseminarie ligt aan de rand van de stad. De geschiedenis van het gebouw zie je op verschillende plekken terug zoals in de oude kapel, waar nu onder andere de mediatheek te vinden is. Het pand vormt met zijn grote ramen, hoge plafonds en prachtige parkomgeving een inspirerende plek. In het atrium vind je het hele jaar door exposities, lezingen en discussies. Deze activiteiten zorgen in combinatie met onze studenten, (gast)docenten en kunstenaars voor een levendige interactie tussen academiewereld en daarbuiten.

De academie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, fiets en auto.

Samenwerking

Vanuit onze locatie in Breda werken we, net als in Den Bosch, intensief samen met festivals en kunst- en cultuurinstellingen uit de regio zoals Club SOLO, Witte Rook, Graphic Matters, Stedelijk Museum Breda, Cultuurnacht Breda, Playgrounds en BredaPhoto.  Zo spelen we een belangrijke rol bij creatieve evenementen, zoals BredaPhoto, het grootste fotofestival van de Benelux en de internationale festivals Graphic Matters en Playgrounds. Op Playgrounds kun je bijvoorbeeld in contact komen met bedrijven als Pixar, Sony interactive en Disney. Wij geloven er in dat je verder komt door samen te werken en dat doen we dan ook intensief met een uitgebreid regionaal, nationaal en internationaal netwerk van creatieve bedrijven, culturele instellingen, platforms, museumpartners en maatschappelijke ondernemingen.

St. Joost Beukenlaan Breda
Studeren of ontspannen in de tuin bij het restaurant

Community

Op onze kunstacademie beschik jij over een werkplek, waar je regelmatig tot acht uur ’s avonds gebruik van kunt maken. Onze studenten werken veel samen aan opdrachten en vormen een hechte vertrouwde community, ook buiten de studie. Studenten organiseren wekelijks* op donderdagmiddag een borrel bij St. Joost School of Art & Design: Vloeibar. In Breda is de bar open in het restaurant aan de Beukenlaan en bij mooi weer in de tuin. Vloeibar wordt compleet door studenten georganiseerd. Elke week heeft Vloeibar een nieuw thema.

* In coronatijd loopt alles net een beetje anders. De Vloeibarcommissie organiseert binnenkort een (maandelijkse) Vloeibar op locatie, zodat studenten toch gezellig met elkaar een drankje kunnen drinken met in achtneming van de coronamaatregelen.

Sport

Als student van St. Joost koop je voor weinig geld een studentensportkaart. In Breda kun je onbeperkt deelnemen aan meer dan 50 sporten bij BRESS, de Bredase stichting voor studentensport. Voor sommige sporten betaal je een extra vergoeding.

Studeer je in Breda of 's‑Hertogenbosch, maar woon je in Tilburg? Dan kun je goedkoop sporten in het sportcentrum van Tilburg University.

Studentenverenigingen

Als jij tijdens je studie meer wilt doen dan studeren alleen, ben je in beide steden aan het goede adres. In deze stad vind je diverse studentenverenigingen die zorgen voor een geslaagde aanvulling op je opleiding. Dat is niet alleen gezellig, maar ook zinvol.

In Breda zijn de studentenverenigingen Ichthus Breda, SV Maximus, Phileas Fogg en SV Virgo actief.

Avans Breda heeft ook een theatervereniging voor studenten.