Wouter van der Giessen wint Atelierprijs Breda 2020

Wouter van der Giessen, afgestudeerd aan de studie Beeldende Kunst, is aangewezen als winnaar van de Atelierprijs Breda 2020. De gemeente Breda stelt deze prijs jaarlijks beschikbaar aan de meest ondernemende student van St. Joost School of Art & Design Breda als kans om zich verder te ontwikkelen als kunstenaar of ontwerper. De winnaar mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier bij Electron. 

Winnaar Atelierprijs Breda 2020 - Wouter van der Giessen, beeldende kunst AKV|St.Joost

Tijdens de sleuteloverdracht op woensdag 2 september sprak Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda, lovend over de manier waarop Wouter met zijn kleurrijke kunst in de openbare ruimte het publiek bereikt en verbindingen in de stad weet te leggen.  

Een aanwinst voor de stad

Wouter heeft een duidelijke ambitie om zijn beroepspraktijk stevig neer te zetten. Met zijn overtuigende kracht van zijn werk, zijn openheid in samenwerkingen, zijn redevoering en zijn vermogen om zijn positie in de stad helder weer te geven, is Wouter een aanwinst voor de stad. Zijn werk is afgelopen jaren al op verschillende plekken in Breda voor het publiek zichtbaar geweest. In de zomer was zijn afstudeerproject ‘Voorbeeldentuin’ te zien in de Belcrum en bij de expo ‘Alle Neuzen dezelfde kant’ op bij Electron. Ook schilderde hij, samen met medestudent Tom Onrust, de zeepflesjes op de muren van winkelcentrum de Lunet om voorbijgangers een hart onder de riem te steken in de coronacrisis. Vorig jaar onderzochten Wouter en kunstenaar Onno Poisez de tijd en het spanningsveld tussen twee kunstenaarsgeneraties, met als reactie het kunstwerk UPSIDE DOWN in de vitrines op Breda CS. En OOIT sierde op de ingang van Galerie Drift en van de kunstacademie. Wouter lijkt er erg naar uit aan de slag te gaan in zijn nieuwe atelier. 

Voorbeeldentuin - afstudeerproject Wouter van der Giessen Beeldende Kunst AKV|St.Joost
Voorbeeldentuin - afstudeerproject Wouter van der Giessen Beeldende Kunst AKV|St.Joost
C Beeldende Kunst AKV|St.Joost

Jury

Tijdens de pitch bij Electron lichtten in totaal acht kandidaten hun toekomstplannen toe. De drive en de professionele kwaliteit waarmee de kunststudenten hun werk en zichzelf presenteerden voerde de boventoon. De selectiecommissie, bestaande uit Lisette Spee (Electron), Evelien van der Peijl en Evi Hogervorst (oud-winnaars), Fred van Hoek en Marjan Middelhoff (St. Joost), kozen uiteindelijk voor beeldend kunstenaar Wouter van der Giessen. 

Graduation Show 2020

Het werk van Wouter en overige afgestudeerden van de bacheloropleidingen van St. Joost School of Art & Design is ook te zien tijdens de Graduation Show 2020 van 7-16 oktober. Een bijzondere editie via een online platform met digitale presentaties van individueel werk, performances, video’s, installaties en een serie aan live events. Daarnaast kan men werk op verschillende locaties in Breda en Den Bosch bezoeken. Van 17-25 oktober tonen de geslaagden van het Master Institute of Visual Cultures hun werk en onderzoek via een online platform. Door in een vernieuwde context hun werk te onthullen en met publiek in contact te zijn, laten deze extraordinary classes of 2020 op verrassende, kritische, professionele en creatieve manieren zien hoe adaptief ze zijn in deze bijzondere tijd. Mis het niet!