Shannen Ernest winnaar St. Joostpenning 2020

Shannen Ernest, afgestudeerd bij de studie Photography, Film & the Digital Breda is tijdens de online opening van de graduation show uitgeroepen tot winnaar van de St. Joostpenning 2020. Shannen krijgt een geldbedrag van €2500. De gemeente Breda stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de afgestudeerden van St. Joost in Breda. Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda, sprak Shannen via een online verbinding toe en prees haar voor haar werk. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van NOW SHOW, de jaarlijkse graduation show van de bacheloropleidingen, die van 7-16 oktober te zien is via het digitale platform nowshow.nl en op verschillende locaties in Breda en Den Bosch. 

Shannen Ernest 

Naast de geldprijs ontvangt Shannen een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop de naam en het jaartal. Het werk van Shannen overtuigde de jury unaniem omdat het goed in deze tijd past en publiek een spiegel voorhoudt. Ook is het werk publiekelijk toegankelijk en het zoekt de verbinding tussen onderwerp en kijker. De jury: ”Het werk van Shannen Ernest legt een visuele wereld bloot die er weliswaar al is, maar die je nog niet eerder zo kon zien. Door selectie en secuur ingrijpen van de maker wordt nieuwe betekenis gegeven aan bestaande beelden. Het roept ook kritische vragen op over de rol van online media bij de vorming van cultuur en identiteit. Naast dit onderzoek is er ook ruimte voor visuele verwondering en als kijker word je deelgenoot van een gesloten gemeenschap die zich bewust en onbewust online manifesteert. Dat maakt dit werk zo geslaagd.”

Lees verder onder het beeld

Shannen Ernest, Photography, Film & the Digital, winnaar St. Joostpenning 2020

Genomineerden

Shannen is gekozen uit een totaal van acht genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast Shannen waren genomineerd: 
Pien Vroonland van Photography, Film & the Digital, Sofie Hollander & Malú van der Bijl en Amel Omar van Art & Research, Eva Esser en Bas Steens van Illustrated & Animated Storytelling, Jenita Duijndam en Manon Keesmaat van New Design & Attitudes. 

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Ine Rutgers, directeur Grafisch Atelier Den Bosch en Ranti Tjan, directeur EKWC. De jury was onder de indruk van de veerkracht van de studenten en de kwaliteit en diversiteit van de gepresenteerde afstudeerwerken. “De persoonlijke drijfveren van deze afstudeerders werken aanstekelijk, maken je enthousiast en geven hoop voor de toekomst. Een aantal van de genomineerden ontstijgt het academische onderzoek. Zij blinken uit en tillen hun eigen makerschap en werk naar een hoger niveau”, aldus de jury. 

Graduation Shows 2020

Wat eerder dit jaar een NO Show leek te worden, veranderde in een NOW SHOW. Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design dit jaar twee bijzondere edities van de jaarlijkse Graduation Show: NOW SHOW en INSIDE OUT. Maak kennis met het afstudeerwerk van een nieuwe lichting kunstenaars, illustratoren, ontwerpers, filmmakers, storytellers, beeldmakers, animatoren en fotografen. Van 7-16 oktober komt NOW SHOW met een indrukwekkende presentatie van de geslaagden van de bachelor studies digitaal via nowshow.nl en tijdens online en fysieke activiteiten op diverse locaties in Breda en Den Bosch, die in nauwe samenwerking met onze culturele partners tot stand zijn gekomen. Van 17-25 oktober presenteren de geslaagden van de master programma’s zich met INSIDE OUT digitaal via thecurrent.is. Laat je verrassen, verwonderen en inspireren door een gevarieerd programma van exposities en events, online en op de diverse locaties.

Graduation Show Bachelorstudents St. Joost School of Art & Design
MA Graduation Show 2020