Daan Mulder winnaar Lucasprijs 2020

Daan Mulder, afgestudeerd bij de studie Art & Research aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design in 's-Hertogenbosch, is tijdens de online opening van de graduation show uitgeroepen tot winnaar van de Lucasprijs 2020. Daan krijgt een geldbedrag van €2500. De gemeente 's-Hertogenbosch stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de Bossche afgestudeerden van St. Joost. Mike van der Geld, wethouder Cultuur, vertelt waarom de gemeente deze prijs uitreikt. “We zijn Cultuurstad van het Zuiden. Dit betekent dat we ook willen blijven innoveren en verrassen. Jonge kunstenaars hebben we nodig, want ze helpen 's-Hertogenbosch fris te houden, met bijzondere kunstprojecten.” Ook werden de winnaars van de Jheronimus Atelierprijs en de VanGogh AiR onder de aandacht gebracht. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de opening van NOW SHOW, de jaarlijkse graduation show van de bacheloropleidingen, die van 7-16 oktober te zien is via het digitale platform nowshow.nl en op verschillende locaties in Breda en 's-Hertogenbosch.

Daan Mulder

De jury prijst Daan voor de hoeveelheid nieuwe kennis die hij tijdens deze crisis opdeed en het verkennen van de grenzen van het makerschap. De jury over Daan en zijn werk: “De maker kent de klassiekers en weet waaraan het werk refereert. Het werk is complex, visueel sterk en vervreemdend. De jury vindt het onderscheidend omdat de kunstenaar alles zelf heeft gedaan om het werk te realiseren en vanwege de cross over naar andere kunstdisciplines die zich uit in spannende samenwerkingsverbanden en live events. Dit multi talent – dat de slapstick niet schuwt - verdient dit jaar de Lucasprijs.”

Daan Mulder winnaar Lucasprijs 2020

Genomineerden
Daan is gekozen uit een totaal van zes genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast Daan waren genomineerd: Ema Vaneková van Art & Research, Sanne Meuwese en Femke Koppe van Illustrated & Animated Storytelling, Anouk Klaassen en Rick Janssens van New Design & Attitudes. 

Jury 
De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Ine Rutgers, directeur Grafisch Atelier Den Bosch en Ranti Tjan, directeur EKWC. De jury was onder de indruk van de veerkracht van de studenten en de kwaliteit en diversiteit van de gepresenteerde afstudeerwerken. “Alle eindexamen werken van dit jaar zijn gemaakt in corona tijd. Het heeft geleid tot vergaand onderzoek en verdieping in beeld, tekst, geluid en ervaring”, aldus de jury. 

Graduation Shows 2020

Wat eerder dit jaar een NO Show leek te worden, veranderde in een NOW SHOW. Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design dit jaar twee bijzondere edities van de jaarlijkse Graduation Show: NOW SHOW en INSIDE OUT. Maak kennis met het afstudeerwerk van een nieuwe lichting kunstenaars, illustratoren, ontwerpers, filmmakers, storytellers, beeldmakers, animatoren en fotografen. Van 7-16 oktober komt NOW SHOW met een indrukwekkende presentatie van de geslaagden van de bachelor studies digitaal via nowshow.nl en tijdens online en fysieke activiteiten op diverse locaties in Breda en Den Bosch, die in nauwe samenwerking met onze culturele partners tot stand zijn gekomen. Van 17-25 oktober presenteren de geslaagden van de master programma’s zich met INSIDE OUT digitaal via thecurrent.is. Laat je verrassen, verwonderen en inspireren door een gevarieerd programma van exposities en events, online en op de diverse locaties.

Graduation Show Bachelorstudents St. Joost School of Art & Design
MA Graduation Show 2020