Justin Reinir Croes wint Jheronimus Atelierprijs 2022

Justin Reinir Croes, recent afgestudeerd als beeldend kunstenaar bij St. Joost School of Art & Design is uitgeroepen tot winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2022 (JAP). De prijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de gemeente ’s-Hertogenbosch als concreet gebaar om beginnend talent een kans te geven zich verder te ontwikkelen door het faciliteren van een (gratis) atelier bij Willem Twee Kunstruimte voor een heel jaar. Wethouder Mike van der Geld (Cultuur): “’s-Hertogenbosch is de Cultuurstad van het Zuiden. Cultuur verbindt mensen! We moedigen jonge makers aan door jaarlijks deze prijs uit te reiken. Jonge makers geven extra kleur aan ’s-Hertogenbosch. Bijvoorbeeld door maatschappelijke en sociale thema’s een plek te geven in hun werk. Gefeliciteerd Justin met deze prijs, we hopen nog veel van je te horen en te zien!”

Jheronimus Atelierprijs
Justin Reinir Croes studeerde afgelopen week af aan de opleiding Art & Research bij kunstacademie St. Joost. In mei pitchte hij, samen met zes medestudenten, zijn toekomstplannen voor een jury van deskundigen Loes van Huisseling (beleidsmedewerker cultuur Gemeente ‘s-Hertogenbosch), Fred van Hoek (Business Coach St. Joost), Isamo Thissen (kunstenaar en winnaar JAP 2021/2022), en Masha van Vliet (curator Willem Twee Kunstruimte). Uit deze sollicitatieprocedure werd Justin gekozen tot winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2022. Naast het atelier kan Justin rekenen op budget voor het ontwikkelen van zijn praktijk, begeleiding in het opzetten van een eigen beroepspraktijk, toegang tot diverse netwerken, advies bij het aanvragen van beurzen en subsidies en het benaderen van sponsors. Zo kan Justin de invulling van zijn verdere beroepspraktijk een vliegende start geven.

Justin Reinir Croes, Art & Research

De jury koos Justin unaniem als winnaar van de Jheronimus Atelierprijs 2022. “We zijn onder de indruk van zijn enorme gedrevenheid, grote netwerk en ambitie. Uit het feit dat hij ook buiten de academie bij meerdere projecten betrokken is en hier vaak zelf initiatiefnemer in is, blijkt een ondernemende houding. Zijn afstudeerwerk, waarin hij de pre-koloniale geschiedenis van Aruba onderzoekt vanuit een verlangen zich thuis te voelen, maakte indruk omdat het zowel in vorm en inhoud sterk tot uiting komt. Verbinding staat in het werk van Justin centraal en dit weet hij in beeld en woord goed over te brengen. In een sociaal druk bestaan kan een atelierruimte Justin de ruimte bieden om zich terug te trekken en geconcentreerd te werken. We wensen Justin heel veel succes en inspiratie het komende jaar en hopen veel van hem te mogen zien en horen!”.

Reactie Justin: "Ik ben zo vereerd dat ik deze prijs heb gewonnen. Ik kijk ernaar uit om mijn eigen ruimte te hebben om op een bevrijdende manier werken te maken met verschillende mediums. En om mijn kunstenaarschap, vanuit mijn Caribische en inheemse achtergrond, verder te kunnen uiten en anderen te leren over wat ik heb geleerd. ''

Het sociale aspect van mijn werk is belangrijk en dit wil ik het komende jaar verder ontwikkelen. Ik zou het leuk vinden als verschillende soorten mensen elkaar via mijn werk ontmoeten en om nieuwe verbindingen te creëren, waarmee mensen elkaar kunnen verrijken, van elkaar kunnen leren en mogelijk samen iets nieuws kunnen creëren, of dit nu samen met mij of vanuit henzelf tot stand komt."

NOW SHOW 2022 – graduation show St. Joost

Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design de Graduation Show NOW SHOW van 30 juni t/m 3 juli. Kom naar de expositie op onze academielocatie in Den Bosch en het Werkwarenhuis waar de afstudeerders van de bachelor- én masteropleidingen hun projecten presenteren. Bezoek één van de vele events, koop een uniek werk in de shop of bekijk het werk op het online platform nowshow.nl. Iedereen is van harte uitgenodigd: mis het niet!  

...