Terugblik Cultuurnacht Breda 2020

Een groot aantal studenten en alumni van AKV|St.Joost vertegenwoordigde de Cultuurnacht in Breda op zaterdagavond 25 januari 2020. Student Amber van Dinther ging voor ons op pad en maakte onderstaand verslag.

Studio HØTMØT - live tekenen

'Wanneer deed jij voor het laatst iets voor de eerste keer?' Dit werd me gevraagd toen ik plaatsnam aan de tafel van Studio HØTMØT.

De studenten Bas Steens, Zanna van Vugt, Cheyenne Goudswaard, Hadewig Cobben, Sanne Meuwese, Heavenleigh Jeroense, Kimberley Rochat en Daan van Bommel volgden de incubator stage op AKV|St.Joost. ‘Dat is een stage waarbij je zelf een studio opzet en samenwerkt als professionals’, legde Kimberley uit.

Zanna en Kimberly - HØTMØT - Illustreren de verhalen van hun gasten

'Wij richtten samen studio HØTMØT op, een design studio bestaande uit zeven animatoren en illustratoren. We zochten zelf naar opdrachten en dat lukte aardig goed. Toen we bijna klaar waren met onze stage, kregen we een vraag vanuit Cultuurnacht Breda om een project voor hen uit te voeren’, vertelt Chayenne.

HØTMØT - live tekenen - Illustraties

Zanna en Kimberly voerden voor Cultuurnacht een sessie live tekenen uit. Tijdens deze sessie stelden zij hun gasten steeds dezelfde vraag: ‘Wanneer deed jij voor het laatst iets voor de eerste keer?’ Vervolgens illustreerden zij steeds de verhalen die mensen hen vertelden. Zanna vindt de verhalen van kinderen het interessantst: 'Zij hebben altijd meteen hun antwoord klaar, volwassenen moeten er altijd eventjes over nadenken'.

Rumbling Rooms

HØTMØT - Rumbling Rooms - Filmstill uit animatie

In januari 2020 vestigde scholengemeenschap De Rooi Pannen zich in de voormalige Seeligkazerne aan de Fellenoordstraat. Studio HØTMØT kreeg de vraag om deze overname feestelijk in te luiden. Ze ontwierpen daarvoor een fantastische, gebouwvullende animatie waarin ze hun kijkers meenamen in de geschiedenis van het gebouw.

Loran en Kelly - Huisje Boompje Beestje

Beeldende kunststudenten Loran van de Wier en Kelly Christogiannis maakten samen een huiskamer die volledig bestaat uit spullen die ze gratis bij mensen op mochten halen. 'Wij vinden dat mensen veel te snel spullen weggooien. Dat is dan ook de aanleiding voor dit project. Spullen hebben pas echt karakter als ze tweedehands zijn.'

Wat hoort er allemaal in een woonkamer? Loran en Kelly maakten een lijst. Toen de lijst compleet was, gingen ze op zoek naar alle spullen op Marktplaats. ‘We bepaalden onze voorwaarden. Een meubelstuk moet in Breda staan en het moet gratis op te halen zijn. Dit is nu dus een échte Bredase woonkamer, maar je zou het ook in andere steden kunnen doen.'

Loran en Kelly - Huisje, boompje, beestje - De interactieve huiskamer
Loran en Kelly - Huisje, boompje, beestje - De interactieve huiskamer

'Steeds als we bij iemand voor de deur stonden, vroegen we hem of haar of we mochten filmen. Vervolgens vroegen we naar het verhaal achter het meubelstuk en waarom iemand het weg wilde doen. Mijn grootste ontdekking bij dit project is dat mensen het heel fijn vinden om hun hart te luchten. Ik vond het leuk om te horen dat mensen vaak een groot verhaal hebben achter de spullen die zij wegdoen’, aldus Loran.

Als bezoeker kun je plaatsnemen in deze geënsceneerde huiskamer. Tegelijkertijd toont de televisie het verhaal achter de meubelstukken.

IngeKOPt talent - Carmen, Lionne en Naomi - LAByrinth

Stichting KOP (kunstenaars ontmoetingsplaats) en Breda Cultureel willen bijdragen aan uiteenlopende projecten in de ontwikkeling van jonge makers en het culturele aanbod in Breda. Samen met Cultuurnacht Breda selecteerde KOP ook dit jaar veelbelovende jonge makers, afgestudeerd aan AKV|St.Joost.

Carmen van den Elsen, Lionne van Deursen en Naomi Remijn ontwikkelden materialen op biologische basis. Daarmee maakten ze duurzame materialen met behulp van bacteriën uit helmgras, schelpen en inheemse groenten.

Naomi - IngeKOPt - LAByrinth - Ongemodificeerde oerwortel
Carmen - IngeKOPt - LAByrinth - Onderzoeksresultaat composiet, vezel en bindmiddel

Carmen van den Elsen had altijd al een fascinatie voor de zee. Na haar stage bij Het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BB) besloot ze dat ze haar fascinatie door wilde ontwikkelen tot haar expertise. Ze werkte samen met NPSP, een bedrijf dat duurzame, vezel versterkte kunststoffen voor bouw, design, mobiliteit en industrie maakt. Carmen beschikt over veel kennis van het doorontwikkelen en ontwerpen van keramische en vormbare materialen. Ze is content met de samenwerking. 'Ik geloof erin dat de beste ideeën nooit slechts van één persoon komen.' Momenteel volgt ze een verkort traject tot beeldend kunstdocent.

Lionne startte haar project vanuit een interesse voor duurzame materialen. Vanuit haar ontwerpvraag hoe materialen beter of duurzaam te maken, deed ze onderzoek. ‘Ik vond gratis open source informatie over het maken van duurzame materialen. Deze informatie was beschreven vanuit een soort recept waarmee andere designers kunnen werken, zodat zij de materialen kunnen verbeteren.' Lionne deed veel materiaaltesten die resulteerden in prachtig vormgegeven interieurdesigns.

Lionne - IngeKOPt - LAByrinth - Nieuwe materialen in het interieur
Naomi - IngeKOPt - LAByrinth - Verduurzamen van bestaande materialen

Naomi stelde zich de vraag waarom we zoveel producten moeten importeren als we zelf al heel goede grondstoffen bezitten. Ze onderzocht allerlei groenten zoals bieten en ongemodificeerde oerwortels en ontwikkelde deze tot nieuwe duurzame materialen. Hiermee vond ze duurzame oplossingen van bestaande materialen uit, waaronder leer, verf, papier en textielverf.

Futuriuous

Nichon en Julia presenteerden een geënsceneerde audiotour over Robert, de CEO van het fictieve bedrijf Futuriuous. Deze satirische ervaring drijft de spot met ons gedrag binnen onze consumptiemaatschappij. 
De wereld gaat kapot en we zijn alleen bezig met onszelf’, aldus Julia.

Nichon en Julia - Futurituous - Robert CEO van fictief bedrijf Futurituous
Nichon en Julia - Futurituous - Reclameproducten voor toekomstige problemen

In de audiotour word je meegenomen door Robert. Hij vertelt tegen welke problemen onze maatschappij aanloopt. Vervolgens reiken de medewerkers van Futuriuous producten aan die men nodig heeft om deze problemen op te lossen. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om zelf een pil aan te nemen van het bedrijf. Dit zet tot nadenken: waar dreigt onze reclamewereld naartoe te gaan? Wat kan ik doen om mezelf van deze waanzin te weerhouden? Wat als dit what-if scenario werkelijkheid wordt?

Daan van Bommel en Bas Steens - PRINT

Daan van Bommel en Bas Steens van Studio HØTMØT werkten samen met choreograaf Nele Vandeneede aan de interactieve performance PRINT. Bas en Daan gingen naar café het Hijgend Hert om te vragen of zij daar een performance uit mochten voeren. De eigenaar van het café vertelde dat Nele Vandeneede hem ook had gevraagd daar een performance te doen. Zo ontstond een interdisciplinaire samenwerking.

In PRINT voegen dans, collage en het publiek zich doeltreffend samen tot een verbijsterende ervaring. Met deze performance wilden de kunstenaars het publiek uitdagen om collages maken weer leuk te vinden. Iedereen heeft wel eens iets geks op de printer gelegd en dat afgedrukt. Mensen vinden dat over het algemeen heel leuk om te doen. Dus mocht het publiek tijdens de performance zelf dingen op de scanner van onze printer leggen en hun prints maken. Aan het eind van de avond pakte een man zelfs hun ladder en hij legde zijn voet op de printer. Van deze afdrukken maakten de beeldend kunstenaars een enorme collage die linkte aan een van de houdingen uit de performance van de dansers.

Floortje Sips - ZOET

In de Uitvindfabriek, gevestigd in de voormalige snoepjesfabriek De Faam, exposeerde een divers team van acht makers uit verschillende disciplines in de expositie ZOET. Een expositie die haar gasten meeneemt in de geschiedenis van de locatie en ruimte maakt voor het nieuwe publiek: jonge uitvinders. De Uitvindfabriek is momenteel een experience center dat bijdraagt aan het ontwikkelen van techniek, innovatie en 21st century skills bij kinderen.

Daan van Bommel - ZOET - Navigatiebord naar ZOET gemaakt van snoep
Floortje Sips - ZOET - Gelasercutte vormen van snoep

Een van de exposanten op deze expositie is Floortje Sips. Ze studeerde in 2017 af aan AKV|St.Joost in de richting grafisch ontwerp. Tijdens haar studie vond ze eenvoudig grafisch werk altijd al interessant. Floortje werkt het liefst met grote vlakken voorzien van duidelijke zwarte omlijningen. Tijdens haar studie specialiseerde ze zich in lasersnijden. Meteen na haar studie startte ze bij Laserbeest, een bedrijf dat daarin is gespecialiseerd. Daarnaast werkt Floortje bij de Uitvindfabriek.

Tijdens Cultuurnacht Breda 2020 exposeert Floortje prachtig vormgegeven, kleurrijke uitvergrotingen van een uiteenlopend scala aan vormen van snoep. 'Mijn werk kijkt terug op de geschiedenis van dit gebouw, snoepfabriek de Faam en is gekoppeld met de huidige functie: de Uitvindfabriek.' Vanuit het restmateriaal fabriceerde Floortje kleine pinnetjes in de vorm van snoepjes die je op je kleren kunt spelden.

Floortje Sips - ZOET - Gelasercutte vormen van snoep
Cécile Verwaaijen - HAMAS - Geweld en strijd is moed

Cécile Verwaaijen

Het werk van Cécile gaat over systemen, wetten en regels en onze beperking als mens. Het gaat over een cultuur die ver weg van ons is: de Arabische cultuur. De televisie toont allerlei verschrikkelijke beelden zien, die we in ons hoofd prenten, terwijl deze cultuur ons juist zoveel moois te bieden heeft. Hoe kunnen we de moed vinden om weer te praten over iets wat zich op een dergelijke afstand afspeelt?

‘Met mijn werk probeer ik mensen weer over deze thematiek te laten praten. Het werk is zacht en het is mooi, ik maak daarmee positieve associaties.’