SCHAPENHELD van Ton van Zantvoort geselecteerd voor Gouden Kalf

SCHAPENHELD van Ton van Zantvoort is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van de 39e editie van het Nederlands Film Festival in de categorie lange documentaires. Op vrijdag 4 oktober worden de winnaars van de Gouden Kalveren tijdens het Gouden Kalveren Gala bekendgemaakt.

Ton van Zantvoort

Ton van Zantvoort (Heesch, 1979) studeerde in 2003 cum laude af aan AKV|St.Joost. Hij is een regisseur, cameraman en editor, wiens werk is vertoond op gerenommeerde A-filmfestivals. Hij won meer dan een dozijn internationale prijzen voor o.a. beste regie, beste camera en beste montage. Zijn films zijn wereldwijd uitgezonden op onder andere VPRO, ARTE/ZDF en Al Jazeera.

Lees ook het artikel in BN DeStem Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad.

Synopsis

Tien jaar geleden ontmoette regisseur Ton van Zantvoort een van de laatste traditionele schaapherders in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn en zo begon het verhaal.

Op observerende wijze toont de 81 minuten durende filmische documentaire de harde realiteit van een moderne ondernemer die probeert zijn bedrijf draaiende te houden. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities. In een overgereguleerde samenleving is zijn zoektocht naar vrijheid een strijd die bijna te moeilijk is om te dragen. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of wordt hij gedwongen om met de kudde mee te gaan.

SHEEP HERO draaide al op zo'n 40 internationale festivals en won al diverse prijzen voor beste film, beste cinematografie en beste documentaire.

Vertoningen

Het Nederlands Film Festival toont SCHAPENHELD van 27 september t/m 5 oktober in Utrecht. Op 3 oktober is de documentaire de openingsfilm van het Natuurfilm Festival in Oisterwijk.