Roozbeh Kaboly wint International Emmy® Award

Oud-student Roozbeh Kaboly won op 25 november 2019 een International Emmy® Award in de categorie Arts Programme voor zijn documentaire Dance or Die.

© International Academy of Television Arts & Sciences

Dance or Die

Het levensmotto Dance or Die van de Syrische danser Ahmad Joudeh (27) staat in zijn nek getatoeëerd. Dans is zijn leven, maar het door oorlog getroffen Damascus maakt het Ahmad onmogelijk. Hij grijpt dan ook de kans om Syrië te kunnen ontvluchten met beide handen aan. De media hebben zijn verhaal wereldwijd opgepakt.

Inmiddels woont hij in Nederland en danst hij onder andere in voorstellingen van Het Nationale Ballet en treedt hij op in binnen- en buitenland met grootheden als Sting en danser Roberto Bolle. Toch worstelt hij met zijn nieuwe leven. Hij mist zijn familie, die nog steeds in Syrië is. Bovendien is de druk om het hier te maken groot. Welke prijs betaalt Ahmad voor zijn nieuw verkregen vrijheid?

Regisseur Roozbeh Kaboly filmde Ahmad voor Nieuwsuur in 2016 en volgde hem sindsdien op de voet. Met Dance or Die maakte hij een indringende documentaire over veerkracht en het verlangen naar autonomie.

WitFilm produceerde Dance or Die voor Het Uur van de Wolf en werd in 2018 op televisie uitgezonden. Bekijk de film terug via NPO Start.

Dance or Die
Witfilm / NTR
Regisseur: Roozbeh Kaboly
Producers: Iris Lammertsma, Boudewijn Koole, Astrid Prickaerts
Lengte: 42 / 54 minuten
Met: Ahmad Joudeh