Romee van Oers wint Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs

Romee van Oers ontving tijdens de opening van de Kunstroute Leiden de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2500 en een bronzen penning, ontworpen door Lucie Leene, in een etui van Floor Spigt.

Romee van Oers wint Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs
Romee van Oers wint Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs

De jury over Laudatio

"Romee van Oers balanceert met haar werk op fascinerende wijze tussen intuïtie en concept, tussen het materiële en immateriële, tussen tradition-painting en conceptual-painting. Het is spannend om te zien hoe gewone voorwerpen een cruciale rol spelen en tegelijkertijd tot krachtige abstracties leiden. De schilderijen bezitten onderling een mooie samenhang. Bij het zorgvuldig voorbereide  maakproces valt op hoe het menselijk lichaam als instrument wordt ingezet, waardoor een heel eigen beeldtaal ontstaat."

Met haar subtiele en krachtige werk is Romee van Oers op een virtuoze en vernieuwende wijze met schilderen bezig. Dit maakt de jury benieuwd naar de verdere ontwikkelingen in haar oeuvre.

Romee van Oers

Romee studeerde in 2016 af bij St. Joost School of Art & Design als beeldend kunstenaar. In haar uitgebalanceerde werk maakt Romee van Oers onder andere gebruik van een traditionele schildertechniek met ei-tempera. IJle, ruimtelijke vormen brengen beweging en spanning op het platte vlak teweeg. Op groot formaat dragen de composities, zowel op doek als in de openbare ruimte, de sporen van de fysieke handeling van het schilderen. Deze subtiele, zichtbare fysieke handeling  valt samen met de ruimtelijke illusionaire vormen die op het doek verschijnen. De combinatie hiervan leidt tot schilderijen waarbij de toeschouwer zich bewust wordt van de precisie en de accurate handeling, zonder dat de zinnelijke beleving in het gedrang komt.

Een samengaan van performance met graffiti en het hierdoor achtergelaten visueel spoor is zichtbaar in de muurschildering, die zij speciaal voor de expositie in Museum De Lakenhal maakte.

Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs

Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een talentvolle kunstenaar onder de 36 jaar aan kunstenaars die een aantoonbare relatie tot de stad Leiden hebben, met als doel de ontwikkeling van jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren.