Prijzen voor Bossche afgestudeerden

Geslaagd en in de prijzen!

Marieke de Zwart (Illustratie) en Anne Roos Hosters en Tim Verbakel (Grafisch Ontwerp) zijn tijdens de examenceremonie op donderdag 29 juni uitgeroepen tot prijswinnaars van respectievelijk de Lucasprijs en de Jheronimus Award. Marieke krijgt een bedrag van € 2.500,-, Anne Roos en Tim mogen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier in de Willem II fabriek om hun startende beroepspraktijk verder invulling te geven.

De afgestudeerden ontvingen de prijs uit handen van de heer Huib van Olden, wethouder Cultuur van de gemeente 's‑Hertogenbosch. Voorafgaand aan de prijsuitreiking kreeg hij een rondleiding en was onder de indruk van het creatieve talent. “Maar deze prijs is niet alleen een erkenning van talent. Ik sprak kunstenaars die de prijs eerder hebben gewonnen. Zij kregen mede dankzij de prijs een band met ‘s‑Hertogenbosch. En dat draagt bij aan onze bruisende cultuur. ”

Jeroen Nissen (Illustratie) is uitgeroepen tot winnaar van de JBZ Award 2017. Jeroen ontving tijdens de examenceremonie deze prijs uit handen van de heer Jean-Marc Reinold, voorzitter kunstcommissie Jeroen Bosch Ziekenhuis. Jeroen gaat samen met alle voorgedragen examenkandidaten en de winnares van vorig jaar Leandra du Pau exposeren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis van 8 juli tot eind september 2017. Ook ontvangt Jeroen 2500 euro om te besteden aan nieuw werk wat dan geëxposeerd wordt in de zomerexpositie 2018. 

Lucasprijs voor Marieke de Zwart

Jaarlijks reikt de gemeente ’s‑Hertogenbosch de Lucasprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk van AKV|St.Joost in ‘s‑Hertogenbosch. In haar werk heeft Marieke persoonlijk onderzoek omgezet naar universeel beeld, waarbij ze vragen stelt over de representatie en inhoud van vrouwelijkheid. De jury over het werk van Marieke: “Het werk kent een heel krachtige beeldtaal met een geavanceerde ritmiek. Geluid en beeld werkt als een clip. Het is onontkoombaar. Het heeft een bijzondere directheid, is confronterend en tegelijkertijd heeft het een bepaalde kwetsbaarheid en élégance. Het kleurgebruik is heel sterk, van bloedrood tot frambozenroze, passend bij de thematiek. Het werk is eigen. Marieke’s beeld van de vrouw is zeer veelzijdig: sterk, kwetsbaar, verleidelijk en brutaal. Een boeiende schakering die de emotie van de kijker uitdaagt. Het werk speelt afwisselend met erotiserende sensualiteit en een onheilspellende sfeer.”

Genomineerden

Marieke is gekozen uit een totaal van drie genomineerden, die tijdens het eindexamen werden geselecteerd door externe deskundigen. De overige genomineerden waren: Renée van Oploo (Beeldende Kunst) en Yashar van den Brandt (Grafisch Ontwerp). 

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Joy Arpots (scout/aanjager Brabant C investeringsfonds voor Cultuur) en Rebecca Nelemans (kunsthistoricus). 

...
Previous Next

Anne Roos Hosters en Tim Verbakel winnen Jheronimus Award

De Jheronimus Award gaat dit jaar naar studenten Grafisch Ontwerp Anne Roos Hosters en Tim Verbakel. De gemeente ’s-Hertogenbosch reikt deze prijs jaarlijks uit aan de meest ondernemende student(en). Met hun project Tourism Games of Amsterdam, een campagne gericht op de bewustwording van de Amsterdamse bezoeker over de negatieve gevolgen van het toerisme, laat het duo zien sterke ondernemende en communicatieve vaardigheden in huis te hebben. Anne Roos en Tim mogen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten. Vanuit hier kunnen ze hun Studio en beroepspraktijk verder invulling geven. 

Starterslift

Om in aanmerking te komen voor het gratis atelier moeten de examenstudenten deelnemer zijn bij Starterslift. Deze stichting ondersteunt jonge ondernemers bij het waarmaken van hun ambities als praktijkbeoefenaar. In de laatste vijf jaar hebben de coaches van starterslift meer dan 100 jonge kunstenaars en vormgevers begeleid in het uitoefenen van de beroepspraktijk. Starters die ondersteund worden, doen het aantoonbaar beter in hun beroepspraktijk dan diegenen die zonder professionele hulp het wiel moeten uitvinden.

Jeroen Nissen wint JBZ Award 2017

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) reikt voor de zesde keer de JBZ Award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. De prijs wordt toegekend met het oog op artistieke kwaliteiten en aandacht die in de context van een ziekenhuis belangrijk zijn; het werk moet sprankelend, boeiend en menselijk zijn. De jury was onder de indruk van het werk van Jeroen door de intrinsieke motivatie waarmee hij zijn twee projecten ‘Zinnen en ziel’ en ‘Tolerant Nederland’ heeft vormgegeven als illustrator. De jury over het werk: “In het project ‘Tolerant Nederland’ legt Jeroen maatschappelijke zaken bloot en gebruikt hij zijn kunst om hiervoor de aandacht te vragen. Ook in een ziekenhuis speelt tolerantie een grote rol. Het zijn krachtige tekeningen die ontwapenend zijn door hun eenvoud. Zijn illustraties zijn diepgravend en getuigen van een sterke persoonlijkheid.” 

Genomineerden

AKV|St.Joost had voor de selectie kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines. Daaruit selecteerde de jury van de JBZ Award kandidaten voor de prijs. De overige genomineerden waren: 
Ilse van den Dungen (Beeldende Kunst), Iveta Horvathova (Beeldende Kunst), Bas van den Hout (Beeldende Kunst), Ruben de Bruin (Illustratie), Denise van Valenberg (Illustratie), Lotte Broeren (Grafisch Ontwerp), Linda van Rossum (Grafisch Ontwerp), Sanne Kiep (Grafisch Ontwerp). De genomineerden zullen, samen met de winnares van vorig jaar Leandra du Pau, werk exposeren op de Boulevard van het JBZ ziekenhuis. Deze expositie is te zien vanaf 8 juli tot en met eind september 2017. 

Jury

De jury van de JBZ Award 2016 bestond uit Jean-Marc Reinold, voorzitter kunstcommissie Jeroen Bosch Ziekenhuis, Joris Westerink, conservator/curator Noordbrabants Museum en Leandra du Pau, winnares JBZ Award 2016

Launch 2017

De expositie is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 1 juli tot en met woensdag 5 juli van 11.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond is de academie in ’s-Hertogenbosch geopend tot 21.00 uur. Op dinsdag 4 juli is de academie in Breda te bezoeken tot 21.00 uur. Meer informatie vindt u op akvstjoost.nl