Prijswinnaars St. Joostpenning, Van Gogh AiR en AIR De Missie

Sonia Commandeur, afgestudeerd bij de studie Photography, Film & the Digital aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design in Breda, is uitgeroepen tot winnaar van de St. Joostpenning 2021. Sonia krijgt een geldbedrag van €2500 en een penning. De gemeente Breda stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de afgestudeerden van St. Joost Breda. Marianne de Bie, wethouder Cultuur, maakte de winnaar bekend tijdens de Award Ceremony van graduation show NOW SHOW > NEW SHOW. “De uitreiking van de St. Joostpenning vind ik één van de fijnste dingen die ik als wethouder mag doen. Zoveel talenten die elk jaar afstuderen aan St. Joost. Jonge kunstenaars die Breda en de wereld een stukje mooier maken. Die je verbeelding  prikkelen en je aan het denken zetten. Ik feliciteer de winnaar, Sonia Commandeur, van harte met de penning die ze krijgt voor haar actuele en inspirerende afstudeerwerk”, aldus de wethouder. Naast de St. Joostpenning werden ook twee residentieprijzen uitgereikt. De Van Gogh AiR selecteerde Joey Sepers, alias Joey Monopoly, afgestudeerd bij de studie Art & Research als gelukkige winnaar. De nieuwe AIR De Missie gaat dit jaar naar Simone Eldering, ook afgestudeerd bij de studie Art & Research. Beiden mogen een maand in residentie om nieuw werk te maken. 

St. Joostpenning voor Sonia Commandeur
Sonia Commandeur studeerde af met de film Donna. De jury prijst het werk van Sonia voor de uitgesproken vorm en professionele manier waarop de film is gemaakt. De jury: “Met een analytische onderbouwing van de gemaakte keuzes in het werk ontstijgt deze maker het niveau van afstuderen. Het onderwerp is alledaags en actueel. In dit ‘coming of age’ verhaal valt inhoud en vorm samen, maar roept gelijktijdig vragen op; waar kijk ik nu naar? Is dit echt of is het fictie? De maker geeft ons op integere wijze inzicht in de wereld van jongeren, thuis, op straat, in de intimiteit van de slaapkamer, in familiebanden en vriendschap en zet daarmee aan tot denken; welke toekomst hebben de donna’s van deze wereld? Sonia, van harte gefeliciteerd!”

Genomineerden
Sonia Commandeur is gekozen uit een totaal van vier genomineerden, die zijn voorgedragen door externe deskundigen. Naast Sonia waren genomineerd: Kija Benford en Jolijn Durinck van de studie Art & Research, Daphne van der Voort van de studie New Design & Attitudes en Zenzy Blindeling van de studie Illustrated & Animated Storytelling. 

Jury 
De jury bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Marieke Wiegel, directeur Stichting grote kerk Breda en Lex van Lith, directeur Make Eindhoven. De jury vond alle nominaties van hoog niveau. De jury: “De nominaties onderscheiden zich door actuele thema’s en onderzoek naar concept, keuze van vorm en kwaliteit in uitvoering. Alle genomineerden hebben een persoonlijke en authentieke drive om werk te maken. Toch kan er maar een de winnaar zijn.”

Van Gogh AiR voor Joey Monopoly 
Joey Sepers, alias Joey Monopoly, afgestudeerd aan de studie Art & Research in Breda, is uitgeroepen tot winnaar van vierde editie van de Van Gogh AiR 2021. Joey mag een maand lang verblijven als ‘artist-in-residence’ in het gastatelier naast de oude kosterswoning uit Van Goghs tijd. Ook ontvangt hij een geldbedrag van €600 en een materiaalvergoeding. Aansluitend zal Joey exposeren in de Van GoghGalerie. Joey werd geselecteerd uit negen aanmeldingen, die beoordeeld werden op de kwaliteit van het werk en de geschiktheid om deel te nemen aan de residentie in Zundert. Zowel affiniteit met Van Gogh en de plek, als intentie voor de invulling van de werkperiode speelden daarbij een rol. Ron Dirven, directeur-conservator Vincent Van GoghHuis: “Het werk was wederom divers en van goed niveau. Joey maakt veelzijdig en verrassend werk. Hij is iemand die actief samenwerking opzoekt en interactie aangaat met het publiek. Het werk getuigt van humor, maar niet zonder diepgang. De fascinatie voor parades, zoals carnavalsoptochten en het (Zundertse) bloemencorso, verraden de wens en noodzaak tot interactie met mens en omgeving. Het uitdiepen van juist dit thema belooft een beeldende theatraliteit. De jury hoopt dat dit tot spannende avonturen leidt tijdens het verblijf en de werkperiode in Van Goghs geboortedorp.”

AIR De Missie voor Simone Eldering
Simone Eldering, afgestudeerd aan de studie Art & Research in Den Bosch, mag als winnaar van de AIR De Missie een maand lang werken en wonen in het Missiehuis van Park Zuiderhout in Teteringen. Deze nieuwe prijs is dit jaar voor het eerst beschikbaar gesteld aan studenten van St. Joost. AIR De Missie geeft kunstenaars en ontwerpers van alle disciplines de gelegenheid de betekenis van religie, zingeving of spiritualiteit in onze hedendaagse samenleving te onderzoeken in contact met de bewoners van Park Zuiderhout. De prijs bestaat uit een residentie in de maand september, een werkbudget van €1000 en materiaalkosten €500 en een eindpresentatie op Park Zuiderhout. Voor deze prijs hadden zowel Bredase als Bossche studenten zich aangemeld. De kunstcommissie selecteerde Simone uit drie genomineerden, waaronder Isa Janssen en Hanne van Beek. De jury over het werk van Simone: “Simone heeft een sterk observatievermogen. De verhalen die zij ophaalt krijgen samen met haar eigen ervaringen een plek in haar werk. Ze schrijft op een ontroerende en beeldende manier. Haar motivatie is sterk gericht op het zoeken naar verbinding met mensen, daar inspiratie uit halen of mensen mee laten doen. Wij zien dat Simone een grote interesse heeft in de medemens. Een verblijf in AIR De Missie zou zeker bij haar passen.”

Graduation Show 2021
Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design de Graduation Show Now Show > New Show: 7 - 11 juli. Op het online platform nowshow.nl is het werk van alle winnaars en zijn medestudenten te bekijken in een online expositie en een programma met digitale presentaties, installaties, performances, video’s en artist talks. Iedereen is van harte uitgenodigd: mis het niet!

Bezoek ons ook offline
Van 8-11 juli is het ook mogelijk om een selectie van onze Bachelor- en Master studenten te bezichtigen op beide locaties. Meer informatie en het boeken van een timeslot kan via nowshow.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze mailing via deze link

...
...
...