Prestigieuze Lucasprijs voor Pjotr van Leeuwen

Pjotr van Leeuwen, afgestudeerd bij de studie Beeldende Kunst bij AKV|St.Joost in 's-Hertogenbosch, is tijdens de examenceremonie op donderdag 4 juli uitgeroepen tot prijswinnaar van de Lucasprijs 2019. Pjotr krijgt een bedrag van €2500. Daarnaast is Marloes Vreeswijk, ook afgestudeerd bij Beeldende Kunst, aangewezen als winnaar van de Jheronimus Award 2019. Marloes mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier in de Willem II fabriek om haar startende beroepspraktijk verder invulling te geven. ‘Met deze prijzen willen we talentvolle kunstenaars aan ’s-Hertogenbosch binden. Als Cultuurstad van het Zuiden is het belangrijk dat jonge kunstenaars hier carrière kunnen maken. Cultuur brengt inwoners samen, stimuleert creativiteit en zorgt voor vernieuwing', aldus de heer Mike van der Geld, wethouder Cultuur.

Pjotr van Leeuwen

Jaarlijks reikt de gemeente ’s-Hertogenbosch de Lucasprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk van AKV|St.Joost in ‘s-Hertogenbosch. 'In zijn werk is Pjotr zoekend naar de volwassenheid in relatie tot het persoonlijk makerschap. Het is een iconisch stuk dat de liefde omarmt en een bijzondere ode brengt aan een ander. Het werk is robuust, en geeft tegelijkertijd een kwetsbaarheid weer. Het handschrift van deze maker is daarmee zichtbaar en invoelbaar. De maker fascineert door een artistiek gevolg te geven aan zijn vermogen tot balanceren tussen een levenskunstenaar en een levensworstelaar. Dat laatste zou verder onderzocht moeten worden in toekomstig werk, zodat het kunstenaarschap een volwaardige plek krijgt in het dagelijks leven', aldus de jury.

Pjotr van Leeuwen winnaar Lucasprijs 2019
Tim van Iersel - genomineerd Lucasprijs 2019
Previous Next

Genomineerden

Pjotr van Leeuwen is gekozen uit een totaal van zes genomineerden, die tijdens het eindexamen werden geselecteerd door externe deskundigen. De overige genomineerden waren: Rosalie Willemsz van Beeldende Kunst, Kees Phijffer en Jonno Vaes van Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp, Tim van Iersel en Erik Kohler van Illustratie|Animatie.

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Dingeman Kuilman, directeur Stedelijk Museum Breda, en Petra Janssen ontwerper en founding director van Studio Boot en Social label in 's-Hertogenbosch.

Launch 2019

De graduation show Launch 2019 is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 6 juli tot en met woensdag 10 juli van 11.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond is de academie in ’s-Hertogenbosch geopend tot 21.00 uur. Op dinsdag is de academie in Breda te bezoeken tot 21.00 uur.