De tentoonstelling gaat in op de opvang van vluchtelingen, een onderwerp dat de link met de huidige vluchtelingenproblematiek niet achterwege laat. Neutraal Nederland vangt tijdens de eerste maanden van WOI ruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen op. Zo ook Veenendaal, waar 550 vluchtelingen verwacht werden. Er arriveren echter 1.220 vluchtelingen die allemaal onderdak en voedsel nodig hebben. Het boek waarin de Belgische vluchtelingen zijn geregistreerd neemt een bijzondere plaats in in de expositie.
Monumentale verhalen. De visie van jonge beeldmakers op WOI - tentoonstelling in Huis Doorn (foto's: Zoë Sluijs).
De expositie licht ook de gevaren aan de grensovergang van België en Nederland uit. De Duitsers wilden de vele smokkel- en spionageactiviteiten beperken en sloten de grens af met een elektrische draadversperring, de Dodendraad. Het verhaal over deze versperring wordt duidelijk verteld door de integratie van een reizende expositie van Huis Doorn, die neerstrijkt in Museum Veenendaal.
(Tekst loopt verder onder de foto's.)
De Eerste Wereldoorlog staat bekend om zijn loopgraven, dit onderwerp kon niet ontbreken in de tentoonstelling. Museum Veenendaal vroeg de leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal om zich in te leven in de erbarmelijke situatie van de soldaten en een brief te schrijven naar het thuisfront. Hierbij zijn poppen met kledij van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te zien.
De werken van kunstenaar Leo Gestel tonen de dramatiek van de grote vluchtelingenstroom in het zuiden van Nederland.
Alle bezoekers van deze tentoonstelling ontvangen een gratis remembrance poppy (herdenkingklaproos), een speldje met een kunstof klaproos. Dit is het symbool dat wordt gebruikt als eerbewijs aan gevallenen in - aanvankelijk alleen - de Eerste Wereldoorlog. Het symbool gaat terug tot het gedicht In Flanders Fields van de Canadese arts, militair en dichter John McCrae, waarin de bloeiende klaprozen in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien. De poppy wordt overal ter wereld gedragen op de internationale Remembrance Day, dit jaar op zondag 11 november.
De tentoonstelling ‘Spanning aan de grens’ loopt van zaterdag 6 oktober 2018 tot en met zaterdag 5 januari 2019.
Museum Veenendaal
Open: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
Cultuurfabriek Veenendaal
Kees Stipplein 76
3901 TP Veenendaal
t: 0318 – 55 00 10