Tentoonstelling 'Spanning aan de grens' in Museum Veenendaal

Tentoonstelling Spanning aan de grens
© Anne-Marijn Vrolijk en Priya Kewalapat​
© Maartje Soeters

Neutraal Nederland tijdens WOI

Museum Veenendaal, zaterdag 6 oktober 2018 tot en met zaterdag 5 januari 2019

 

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog met een wapenstilstand eindigde. Ter gelegenheid hiervan opent Museum Veenendaal op zaterdag 6 oktober 2018 de tentoonstelling ‘Spanning aan de grens’, waarin aandacht is voor de gevolgen van deze oorlog voor het neutrale Nederland en Veenendaal in het bijzonder. Museum Veenendaal vult de historische beelden aan met de moderne visie van jongeren van AKV|St.Joost Breda en ’s-Hertogenbosch. Zij verbeelden met hun animaties, illustraties, beeldverhalen, objecten en infographics de problemen en gevaren van de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling gaat in op de opvang van vluchtelingen, een onderwerp dat de link met de huidige vluchtelingenproblematiek niet achterwege laat. Neutraal Nederland vangt tijdens de eerste maanden van WOI ruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen op. Zo ook Veenendaal, waar 550 vluchtelingen verwacht werden. Er arriveren echter 1.220 vluchtelingen die allemaal onderdak en voedsel nodig hebben. Het boek waarin de Belgische vluchtelingen zijn geregistreerd neemt een bijzondere plaats in in de expositie.

Tentoonstelling Illustratie|Animatie in Museum Huis Doorn
Previous Next

Monumentale verhalen. De visie van jonge beeldmakers op WOI - tentoonstelling in Huis Doorn (foto's: Zoë Sluijs).

De dodendraad

De expositie licht ook de gevaren aan de grensovergang van België en Nederland uit. De Duitsers wilden de vele smokkel- en spionageactiviteiten beperken en sloten de grens af met een elektrische draadversperring, de Dodendraad. Het verhaal over deze versperring wordt duidelijk verteld door de integratie van een reizende expositie van Huis Doorn, die neerstrijkt in Museum Veenendaal.
(Tekst loopt verder onder de foto's.)

© Lianne den Hartog
© Bas Steens
© Stecay Prika

Verder te zien:

Brieven uit de loopgraven

De Eerste Wereldoorlog staat bekend om zijn loopgraven, dit onderwerp kon niet ontbreken in de tentoonstelling. Museum Veenendaal vroeg de leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal om zich in te leven in de erbarmelijke situatie van de soldaten en een brief te schrijven naar het thuisfront. Hierbij zijn poppen met kledij van de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog te zien.

Leo Gestel

De werken van kunstenaar Leo Gestel tonen de dramatiek van de grote vluchtelingenstroom in het zuiden van Nederland.

Poppy

Alle bezoekers van deze tentoonstelling ontvangen een gratis remembrance poppy (herdenkingklaproos), een speldje met een kunstof klaproos. Dit is het symbool dat wordt gebruikt als eerbewijs aan gevallenen in - aanvankelijk alleen - de Eerste Wereldoorlog. Het symbool gaat terug tot het gedicht In Flanders Fields van de Canadese artsmilitair en dichter John McCrae, waarin de bloeiende klaprozen in contrast worden gesteld met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien. De poppy wordt overal ter wereld gedragen op de internationale Remembrance Day, dit jaar op zondag 11 november.

De tentoonstelling ‘Spanning aan de grens’ loopt van zaterdag 6 oktober 2018 tot en met zaterdag 5 januari 2019.

Museum Veenendaal
Open: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur

Cultuurfabriek Veenendaal
Kees Stipplein 76
3901 TP Veenendaal
t: 0318 – 55 00 10