Maud van den Beuken ontvangt Werkbijdrage Jong Talent

Het Mondriaan Fonds heeft Maud van den Beuken de Werkbijdrage Jong Talent toegekend. Met het bedrag dat zij daarvoor ontving, realiseerde ze haar werk One to One (Mississippi River).

Mississippi River

Maud van den Beuken studeerde in 2015 af aan AKV|St.Joost als beeldend kunstenaar. Kunnen we het landschap als volume opslaan en conserveren? Dat is de vraag die ze zich stelt tijdens een wandeling langs de rivierbedding van de Kaveri, de belangrijkste rivier van Zuid-India die voor het grootste gedeelte van het jaar droog ligt.

Mississippi River, MN, USA. October 2019.

Aan precies de andere kant van onze aardbol, op dezelfde breedtegraad, stroomt de rivier Mississippi. Het is bijzonder om te zien dat het waterniveau in de Kaveri-rivier aan het dalen is, terwijl het waterniveau van de Missisippi juist stijgt.

Tekst loopt door onder de video.

Maud kreeg naar aanleiding van haar onderzoek naar het volume van de rivieren de kans om samen te werken met de onderzoeksafdeling van Van Oord, een bagger- en offshore-aannemer. Samen met Wim Balvert, ingenieur en manager van de onderzoekworkshop, reisde ze naar de bovenloop van de Mississippi om de bodem van de rivier te onderzoeken en te meten. Met behulp van sonar 3D-technologie conserveerde ze de vorm van de rivierbedding op ware grootte.

Het werk One to One is te zien in de tentoonstelling Prospects & Concepts tijdens Art Rotterdam van 6 tot en met 9 februari 2020 van 11.00 - 19.00 uur in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Met dank aan: Van Oord, R2Sonic, Fugro Marinestar, Pia van den Beuken, Fonds Kwadraat, Mondriaanfonds