Afstudeerders Breda in de prijzen

Geslaagd en in de prijzen!

C-Section, the Musical en Iris Hagel en Juul Lit zijn tijdens de examenceremonie op vrijdag 29 juni uitgeroepen tot de prijswinnaars van respectievelijk de St.Joostpenning en het gastatelier van de gemeente Breda. C-Section ontving een geldbedrag van € 2500,-. Iris en Juul mogen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier bij Electron. Ian Skirvin, student Beeldende Kunst bij AKV|St.Joost Breda mocht vandaag de eerste editie van de Van Gogh Artist in Residence prijs in ontvangst nemen.  

C-section, The Musical: winnaars St.Joostpenning 2018
Ian Skirvin, winnaar Van Gogh AiR Prijs 2018
Iris Hagel en Juul lit winnen het gastatelier van de gemeente Breda

C-Section, the Musical wint St.Joostpenning 2018

Naast de geldprijs ontvangt de groep een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop de naam en het jaartal. C-Section neemt de kijker in elf actes, ieder met een eigen invulling, en entr’actes mee in de studenten hun vragen, kritieken en mogelijke uitkomsten. Prachtige visuele momenten, met individuele doorkijkjes. Inhoud en beeld vallen samen tot een sterk concept, waarbij de kijker aan de hand wordt meegenomen. Achterblijvend met de eigen interpretatie van wat hij of zij ervaart. De jury over het werk van de winnaars: ‘Tot in de puntjes verzorgd en georkestreerd; dat vraagt om meer! Het is bijzonder dat deze makers hun individuele makerschap op zo’n belangrijk moment ter beschikking stellen aan het collectief. Bij de grote verrassing, de zang, presenteert het collectief zich als een ensemble. Dat is voelbaar, hoorbaar, zichtbaar en emotioneert. De makers zijn niet tegen, maar bevragen het academiesysteem op kritische wijze en positioneren zichzelf actief in dat gesprek. En daarbij nemen zij duidelijk positie in naar de eigen toekomst in de kunstwereld.’
Bekijk hier het videoportret van C-Section. 

Joris Verleg, nominatie St.Joostpenning 2018
Previous Next

Genomineerden

C-Section, The Musical is gekozen uit een totaal van zeven genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast C-Section waren genomineerd: Elmarye Aaij en Iris van der Meule van Illustratie|Animatie, Joris Verleg van Film en Debbie Schoone van Fotografie, Wikke Andeweg en Iris Hagel van Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp.

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Geertje Jacobs, hoofd Collectie, Presentatie en Educatie van Het Noordbrabants Museum en Eva Roolker, coördinator Vormgeving Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Gastatelier voor Iris Hagel en Juul Lit

Naast de St. Joostpenning heeft de gemeente Breda dit jaar ook weer een prijs voor de meest ondernemende student(en) van AKV|St.Joost Breda beschikbaar gesteld. Zes duo’s en een trio maakten kans op de atelierprijs. Na een sollicitatieprocedure, waarin de kanshebbers hun toekomstplannen uiteen zetten voor een jury van deskundigen is de keuze gemaakt voor Iris en Juul, beiden student Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp. Het ontwerpersduo mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten bij Electron. Vanuit hier kunnen zij hun beroepspraktijk verder invulling geven. Beide studenten hebben een duidelijke ambitie om hun beroepspraktijk verder op te bouwen. Tijdens hun studie hebben de ontwerpers elk afzonderlijk ervaring opgedaan in het ondernemen. Deze vaardigheden wil het duo samen verder uitbouwen tijdens het verblijf in het atelier. Door verbinding te zoeken en voor ‘reuring’ te zorgen, wil het duo een actieve rol innemen binnen de culturele omgeving in Breda.
Bekijk het videoportret van Juul Lit
Bekijk het videoportret van Iris Hagel

Ian Skirvin wint eerste editie van Van Gogh AiR prijs 2018

Ian Skirvin, student Beeldende Kunst bij AKV|St.Joost Breda mocht vandaag de eerste editie van de Van Gogh Artist in Residence prijs in ontvangst nemen uit handen van Ron Dirven, directeur-conservator van het Vincent van GoghHuis. Ian mag een maand lang verblijven als ‘artist-in-residence’ in de oude kosterswoning uit Van Goghs tijd en gebruik maken van het gastatelier. Ook ontvangt hij een geldbedrag van €600 en een materiaalvergoeding. Aansluitend zal Ian exposeren in de Van GoghGalerie.

Het is de eerste keer dat het Van GoghHuis deze prijs beschikbaar stelt aan studenten van AKV|St.Joost. De prijs wordt toegekend met het oog op kwaliteit van het werk en geschiktheid om deel te nemen aan de residentie in Zundert. Zowel affiniteit met Van Gogh en de plek, als intentie voor de invulling van de werkperiode speelden daarbij een rol. Negentien studenten van verschillende studierichtingen van AKV|St.Joost hebben zich aangemeld. Het werk van beeldend kunststudent Ian Skirvin viel bij de jury op vanwege de kwaliteit, de diversiteit in benadering en uitdrukkingsvorm, materiaalkeuze en zeggingskracht. De jury is verder van mening dat Ian in staat is om in de huid van Van Gogh te kruipen én een verrassende en beloftevolle visie heeft op het omgaan met de plek.
Bekijk het videoportret van Ian Skirvin