Prijzen voor Bossche afgestudeerden

Geslaagd en in de prijzen!

Wies Paree, studente Illustratie|Animatie bij AKV|St.Joost, is tijdens de examenceremonie op donderdag 28 juni uitgeroepen tot prijswinnaars van de Lucasprijs. Wies krijgt een bedrag van €2500. Daarnaast is Wies Paree samen met Dylan van de Wal, tevens student Illustratie|Animatie, als duo uitgeroepen tot winnaars van de Jheronimus Award. Wies en Dylan mogen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier in de Willem II fabriek om hun startende beroepspraktijk verder invulling te geven. De studenten ontvingen vandaag de prijs uit handen van de heer Mike van der Geld, wethouder Cultuur. ‘Met deze prijzen willen we talentvolle kunstenaars aan ’s‑Hertogenbosch binden. Het biedt ze een springplank naar een mooie carrière in de kunst. Het zijn zulke makers die ‘s‑Hertogenbosch tot Cultuurstad van het Zuiden maken,’ aldus de wethouder.

Lotte van der Pasch, van de studierichting Beeldende Kunst is uitgeroepen tot winnaar van de JBZ Award 2018. Lotte ontving tijdens de examenceremonie deze prijs uit handen van de heer Jean-Marc Reinold van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Lotte gaat samen met alle genomineerde examenkandidaten en de winnaar van vorig jaar Jeroen Nissen exposeren in het Jeroen Bosch Ziekenhuis van 9 juli tot eind september 2018. Ook ontvangt Lotte 2500 euro om te besteden aan nieuw werk wat dan geëxposeerd wordt in de zomerexpositie 2019. 

Wies Paree winnares Lucasprijs 2018
Lotte van der Pasch winnares JBZ Award 2018
Dylan van de Wal en Wies Paree winnars Jheronimus Award 2018

Lucasprijs 2018 voor Wies Paree

Jaarlijks reikt de gemeente ’s‑Hertogenbosch de Lucasprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk van AKV|St.Joost in ‘s‑Hertogenbosch. In haar werk legt Wies met veel verschillende media en uitingen, de focus op de altijd aanwezige spanning in de verbinding tussen mensen. Wies nodigt de kijker uit tussen het werk door te bewegen en deze spanning zelf te ervaren. De jury over het werk van Wies: ‘Het werk drukt met ogenschijnlijk simpele beeldtaal kracht en gevoeligheid uit en heeft een grote emotionele rijkheid. Door haar persoonlijke fascinatie voor de spanning tussen mensen en haar eigen gevoel, legt zij een relatie met de kijker. De combinatie met vrij werk en werk in opdracht legt bloot dat zij nu reeds een sterk eigen signatuur heeft. Ook in haar opdrachtwerk weet zij haar eigen visie uit te dragen.‘
Bekijk het videoportret van Wies Paree

Daniek van de Ven genomineerd voor Lucasprijs 2018
Previous Next

Genomineerden

Wies is gekozen uit een totaal van zes genomineerden, die tijdens het eindexamen werden geselecteerd door externe deskundigen. De overige genomineerden waren: Diede de Loor en Daniek van de Ven van Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp, Marjolein van Halm van Illustratie|Animatie, Mirthe Scheifes en Joran van Soest van Beeldende Kunst.

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Geertje Jacobs, hoofd Collectie, Presentatie en Educatie van Het Noordbrabants Museum en Eva Roolker, coördinator Vormgeving Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Wies Paree en Dylan van de Wal winnen Jheronimus Award 2018

De Jheronimus Award gaat dit jaar naar studenten Illustratie|Animatie Wies Paree en Dylan van de Wal. De gemeente ’s-Hertogenbosch reikt deze prijs jaarlijks uit aan de meest ondernemende student(en). Het ontwerpersduo mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten. Vanuit hier kunnen zij hun beroepspraktijk verder invulling geven. Wies en Dylan hebben vorig jaar deel uitgemaakt van de Stage Incubator in de Verkade Fabriek. De ondernemende vaardigheden die ze daar hebben opgedaan, wil het duo verder uitbouwen tijdens het verblijf in het atelier en een actieve rol spelen binnen de culturele omgeving in ’s-Hertogenbosch.  
Bekijk het videoportret van Dylan van de Wal

Lotte van der Pasch wint JBZ Award 2018

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) reikt voor de zevende keer de JBZ Award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent. De prijs wordt toegekend met het oog op artistieke kwaliteiten en aandacht die in de context van een ziekenhuis belangrijk zijn; het werk moet sprankelend, boeiend en menselijk zijn. De jury waardeert de eenvoud en toegankelijkheid die Lotte gecreëerd heeft met haar 'bank' en haar eigen persoonlijkheid. De jury over het werk: 'Lotte gaat de dialoog aan met de mens, het gaat om jou! Ongeacht ras, geslacht, of….. Ontmoetingen, nu op de straat met daklozen. De jury is benieuwd hoe Lotte deze dialoog vorm gaat geven in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, op de Boulevard, ook wel de ‘Ramblas’ van ons gebouw genoemd.'
Bekijk het videoportret van Lotte van der Pasch

Genomineerden

AKV|St.Joost had voor de selectie kunstenaars voorgedragen uit verschillende disciplines. Daaruit selecteerde de jury van de JBZ Award kandidaten voor de prijs. De overige genomineerden waren:

Lucia Koevoets en Hemaseh Manawi Rad van Beeldende Kunst, Sanne Clement, Amber Wildeman en Dylan van de Wal van Illustratie|Animatie, Daniek van de Ven, Pascalle van Gerwen en Jolein Melis van Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp. De genomineerden zullen, samen met de winnaar van vorig jaar Jeroen Nissen, werk exposeren op de Boulevard van het JBZ ziekenhuis. Deze expositie is te zien vanaf 9 juli tot eind september. 

Jury

De jury van de JBZ Award 2016 bestond uit Jean-Marc Reinold, voorzitter kunstcommissie Jeroen Bosch Ziekenhuis, Frederic Baas, conservator Design Museum en Jeroen Nissen, winnaar JBZ Award 2017.