Jerrold Saija wint prestigieuze Lucasprijs en JBZ Award voor Mackenzie Fincham

Jerrold Saija, afgestudeerd bij de studie Art & Research aan kunstacademie St. Joost School of Art & Design in 's-Hertogenbosch, is uitgeroepen tot winnaar van de Lucasprijs 2021. Jerrold krijgt een geldbedrag van €2500. De gemeente 's-Hertogenbosch stelt deze prijs jaarlijks ter beschikking voor het beste werk van de Bossche afgestudeerden van St. Joost. Mike van der Geld, wethouder Cultuur, vertelt waarom de gemeente deze prijs uitreikt. “Met de Lucasprijs wil de gemeente jonge kunstenaars een mooie eerste opstap in zijn of haar carrière bieden. Dat hebben we nodig in Cultuurstad van het Zuiden. Het bindt jonge kunstenaars aan onze stad en met hun werken brengen zij reuring”. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis looft voor de negende keer de JBZ Award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent met studentwerk op basis van een relatie met zorg of participatie. Mackenzie Fincham, afgestudeerd bij de studie Illustrated & Animated Storytelling, is geselecteerd als winnaar van de JBZ Award 2021. Zij ontvangt hiervoor een geldprijs van €2500 om te besteden aan nieuw werk. De bekendmaking van de winnaars van de Lucasprijs en JBZ Award vond plaats op 7 juli tijdens de Award Ceremony van de graduation show NOW SHOW > NEW SHOW van de bacheloropleidingen van St. Joost.

Lucasprijs 2021
Jerrold Saija, winnaar van de Lucasprijs 2021, studeerde af met het project ‘Nagels zonder hoofden’. De jury prijst Jerrold om zijn conceptuele sterke werk met eigenzinnig beeldtaal en gebruik van verschillende technieken. De jury: “Jerrold verbindt het heden met het verleden. De immersieve ervaring wordt ontleed en opnieuw geconstrueerd in verschillende dimensies. Groot en klein, hard en zacht wordt voelbaar en soms getransformeerd naar een andere werkelijkheid. Er wordt op beeldende wijze gespeeld met verschillende zintuigelijke prikkels en ervaringen; tast, geur, zicht en geluid. In de bescheidenheid van de maker schuilt een grote autonome kracht die je dwingt om naar het kleine af te dalen en weer uit te zoomen naar het totaal. Wie ben je en waar kom je vandaan, wat verbindt ons cultureel en als mens? Met de gemaakte serie beeldende werken en performatieve handelingen wordt een echte uitspraak gedaan, integer en overdacht. Jerrold, van harte gefeliciteerd!” 

Genomineerden 
Jerrold is gekozen uit een totaal van drie genomineerden, die zijn voorgedragen door externe deskundigen. Naast Jerrold waren genomineerd: Michelle Smits van de studie New Design & Attitudes en Matunda Groenendijk van de studie Illustrated & Animated Storytelling.  

Jury 
De jury van de Lucasprijs bestond dit jaar uit voorzitter René Bosma, directeur van St. Joost School of Art & Design, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Marieke Wiegel, directeur Stichting grote kerk Breda en Lex van Lith, directeur Make Eindhoven. De jury vond alle nominaties inspirerend en een toonbeeld van hoe individueel talent zich op een onderscheidend niveau kan ontwikkelen in de loop der jaren. “Alle drie weten ze goed waar ze staan, wat ze willen en wat ze kunnen. Het was dan ook niet gemakkelijk om één winnaar te kiezen”, aldus de jury. 

JBZ Award 2021
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) reikt voor de negende keer de JBZ Award uit, een aanmoedigingsprijs voor beginnend beeldend talent, die wordt mogelijk gemaakt door de Raad van Bestuur van het JBZ. De prijs wordt toegekend met het oog op artistieke kwaliteiten en aandacht die in de context van een ziekenhuis belangrijk zijn; het werk moet sprankelend, boeiend en menselijk zijn. Mackenzie Fincham studeerde af met haar project Waan(beeld), een korte animatie waarin een meisje een angst ervaart. De jury prijst Mackenzie haar doordachte manier van cameravoering, beeldvorming en gebruik van een onorthodox medium voor animatie (drogenaald ets!). “In korte tijd bouwt de maker een spanning op waardoor de animatie je pakt als toeschouwer. De maker heeft ongelofelijk veel energie gestoken in het ziektebeeld. De animatie Waan(beeld) toont wat er in iemands hoofd afspeelt. De geluiden zijn zeer bijzonder en heeft de kunstenaar zelf gemaakt. De jury ziet vol verwachting uit naar de verdere ontwikkelingen van deze winnaar als kunstenaar en hoopt dat zij haar animatie ook gaat inzetten om bijvoorbeeld aandacht te vragen voor complexe ziektebeelden in de zorg”, aldus de jury. 

Genomineerden 
St. Joost had voor de JBZ Award 2021 zeven eindexamenkandidaten voorgedragen uit verschillende disciplines. Ook een selectie van 2020 deed mee in de selectie. Vorig jaar kon de prijs geen doorgang vinden vanwege COVID-19. Naast Mackenzie waren genomineerd: Loes van Reijmersdal, Marit van der Heijden en Ema Vaneková (2020) van de studie Art & Research, Myrthe Bruijn, Qwen Sterenberg, Michelle Smits en Hanneke Gerrits (2020) van de studie New Design & Attitudes, Almira El Batati en Okke van Bremen (2020) van de studie Illustrated & Animated Storytelling. 

Jury 
De jury van de JBZ Award 2021 bestond uit Jean-Marc Reinold, voorzitter van de kunstcommissie Jeroen Bosch Ziekenhuis,  Lotte Landsheer, directeur curator Cor Unum, Robin Mommers winnaar JBZ Award 2019. 

Graduation Show 2021
Met trots presenteert St. Joost School of Art & Design de Graduation Show Now Show > New Show: 7 - 11 juli. Op het online platform nowshow.nl is het werk van alle afstudeerders te bekijken in een online expositie en een programma met digitale presentaties, installaties, performances, video’s en artist talks. Iedereen is van harte uitgenodigd: mis het niet!

Bezoek ons ook offline
Van 8-11 juli is het ook mogelijk om een selectie van onze Bachelor- en Master studenten te bezichtigen op beide locaties. Meer informatie en het boeken van een timeslot kan via nowshow.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze mailing via deze link

...