Floris Kaayk wint Gouden Kalf

Tijdens het Nederlands Film Festival 2016 won Floris Kaayk met The Modular Body een Gouden Kalf in de categorie Beste Interactive.

The Modular Body

Cornelis Vlasman is een veelzijdige, eigenzinnige bioloog die het aandurft om zijn eigen cellen in te zetten om een levend organisme te ontwikkelen. Hij doet dat samen met een zelfgekozen team wetenschappers en een eigen onderzoekslab. In dit non-lineaire, online sciencefictionverhaal, dat thematisch doet denken aan Mary Shelley’s Frankenstein, wordt middels zo’n vijftig aanklikbare video’s uit de doeken gedaan hoe het proces in zijn werk gaat, tegen welke complexe problemen het team aanloopt en welke ethische kwesties opborrelen.

Het juryrapport

The Modular Body is een speelse en cinematografisch slimme productie die verder gaat dan de website. Het werkelijke verhaal speelt zich af op verschillende social media. Floris Kaayk staat bekend om zijn werk waarin hij impliciet de werking van social media aan de kaak stelt. Hij stelt vragen als: wat is de invloed van social media op de kijker? Wat is echt en wat is geënsceneerd? Wat is oprecht en wat is reclame? En wat wil je als kijker geloven? Floris onderzoekt dit gegeven door sociale media te gebruiken en misbruiken. Ook voor The Modular Body gebruikt Kaayk op geraffineerde wijze de beeldtaal van YouTube en Facebook om een urgent en actueel debat over ethische vraagstukken rondom het modificeren van menselijk materiaal aan te wakkeren. Op speelse wijze prikkelt hij, maakt hij boos, en zet hij aan het denken over nieuwe technologieën, zowel op het gebied van medische innovatie, als de social media zelf, en slaagt hij er in een breed internationaal publiek te engageren met zijn werk.

Beste Interactive

Steeds meer filmmakers maken gebruik van nieuwe manieren om verhalen te vertellen en onderzoeken de mogelijkheden die nieuwe technologieën en platforms daartoe bieden. Het NFF onderkent het belang van deze groeiende innovatieve sector en signaleert de hoge kwaliteit van de Nederlandse interactieve producties. Producties waarbij filmvernieuwing centraal staat. En om die vernieuwing te onderstrepen en te stimuleren introduceert het NFF het Gouden Kalf voor Beste Interactive. Het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt jaarlijks middels een jurysysteem toegekend aan een interactieve drama- of documentaireproductie en wordt uitgereikt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala. De jury bestond uit Leon van Rooij, oprichter en directeur van het Playgrounds Digital Arts Festival, Hartmut Koenitz, lector HKU Interactive Narrative Design en (interactive) regisseur Mirka Duijn.

Bron: Nederlands Film Festival