Fenna Koot en Tosja van Lieshout winnaars Van Gogh AiR 2020

Fenna Koot, onlangs afgestudeerd aan de studie Art & Research (Beeldende Kunst) bij St.Joost School for Art & Design in Breda, is uitgeroepen tot winnaar van derde editie van de Van Gogh AiR prijs 2020. Fenna mag een maand lang verblijven als ‘artist-in-residence’ in de oude kosterswoning uit Van Goghs tijd en gebruik maken van het gastatelier. Ook ontvangt zij een geldbedrag van €600 en een materiaalvergoeding. Aansluitend zal Fenna exposeren in de Van GoghGalerie. Dit jaar besloot het Vincent Van GoghHuis een extra prijs uit te reiken: een residentie in het nieuwe atelier op landgoed de Moeren, de plek waar Van Gogh vroeger speelde, midden in het toekomstige Van Gogh National Park. Tosja van Lieshout, afgestudeerd aan de studie Art & Research (Beeldende Kunst) bij St.Joost School of Art & Design Den Bosch, mag hier in het najaar op deze mooie plek in de natuur aan het werk. 

Tosja van Lieshout, Beeldende Kunst AKV|St.Joost, winnaar extra Van Gogh AiR
Fenna Koot, Beeldende Kunst AKV|St.Joost, winnaar Van Gogh AiR 2020

Talentontwikkeling in Noord-Brabant

De Van Gogh AiR prijs wordt jaarlijks toegekend met het oog op kwaliteit van het werk en geschiktheid om deel te nemen aan de residentie in Zundert. Zowel affiniteit met Van Gogh en de plek, als intentie voor de invulling van de werkperiode spelen daarbij een rol. De prijs is bedoeld voor talentvolle pas eindexamenstudenten van St.Joost School of Art & Design, ter ondersteuning van de start van zijn of haar loopbaan als kunstenaar. Daarmee levert dit mooie initiatief een bijdrage aan talentontwikkeling in de provincie Noord-Brabant. 
 

Fenna Koot, Beeldende Kunst, winnaar van de AiR van Gogh prijs 2020
Previous Next

Fenna Koot

Het werk van de jonge beeldend kunstenaar viel op bij de jury vanwege fascinaties voor ruimtes, zowel stoffelijke als imaginaire. De jury: ‘We hopen dat Fenna tijdens haar residentie reageert op het geboortehuis van Van Gogh, dat er niet meer is. Op de plek waar Vincent opgroeide. Ook haar interesse en inlevingsvermogen in de toeschouwers, die zij actief wil betrekken in haar werk, scheppen het vertrouwen dat zij op een spannende manier gaat reageren op deze locatie.’

Fenna bevestigt deze wens. ‘Tijdens de residentie wil ik verschillende ruimtelijke situaties te creëren, waar zowel fysiek als mentaal vragen ontstaan met betrekking tot het Vincent van GoghHuis. Van wie is de drempel en waar ligt deze? Welke invloeden hebben het huis op mijn bewegen en handelen, zowel fysiek als mentaal? Zijn deze constructen historisch, architectonisch of sociaal gebouwd? Kan ik controle krijgen over mijn positie in relatie tot de mogelijke ruimte? Hoe stel ik toeschouwers, die ik liever deelnemers wil noemen, bloot aan dit onderzoek?'
Fenna Koot
 

Tosja van Lieshout, Beeldende Kunst AKV|St.Joost, winnaar extra AiR  Van Gogh
Previous Next

Tosja van Lieshout

‘Het nieuwe atelier stellen we als extra prijs ter beschikking aan een schilder die is geïnspireerd door thematiek en schilderstijl van Van Gogh, maar ook door Munch, Hockney en Doig. Ze schilderde voor haar eindexamen al een ‘Starry Night’ en wil met haar canvas de natuur in om daarop te reageren. Die kans bieden we graag aan Tosja.’, aldus de jury.

Tosja kijkt ernaar uit om in het nieuwe atelier aan de slag te gaan. ‘Het landschap is een belangrijk thema in mijn werk. De landschappen die ik schilder en teken komen vaak voort uit verhalen en herinneringen. De kans om me onder te kunnen dompelen in de leefomgeving van Van Gogh, in de natuur die hem zo lief was, heeft iets magisch. Ik kijk er naar uit om te reageren op die fascinerende omgeving en om ook buiten in de natuur te gaan werken. Ik hoop zo nog dichter bij de essentie van deze plek te komen, met Vincent die over mijn schouder meekijkt… Ik geloof dat mij een bijzondere periode te wachten staat waarin ik als maker veel nieuwe ontdekkingen op kan doen.’
Tosja van Lieshout.

Aanmeldingen

De winnaars zijn gekozen uit vijftien aanmeldingen van studenten van diverse studierichtingen van St.Joost School of Art & Design uit Breda en ’s-Hertogenbosch. Alle kandidaten waren bijzonder gemotiveerd. Het werk was divers en over het algemeen van goed niveau. De jury, bestaande uit Ron Dirven, directeur-conservator en Eva Geene, curator Vincent van GoghHuis, besloten naast de jaarlijkse Van Gogh AiR prijs dit jaar een tweede atelier beschikbaar te stellen. 

Graduation Shows 2020

Het werk van Fenna en Tosja en overige afgestudeerden van de bacheloropleidingen van St.Joost School of Art & Design is ook te zien tijdens de Graduation Show 2020 van 7-16 oktober. Een bijzonder editie via een online platform met digitale presentaties van individueel werk, performances, video’s, installaties en een serie aan live events. Daarnaast kan men het werk op verschillende locaties in Breda en Den Bosch bezoeken. Van 17-25 oktober tonen de geslaagden van het Master Institute of Visual Cultures hun werk en onderzoek via een online platform. Door in een vernieuwde context hun werk te onthullen en met publiek in contact te zijn, laten deze extraordinary classes of 2020 op verrassende, kritische, professionele en creatieve manieren zien hoe adaptief ze zijn in deze bijzondere tijd. Mis het niet! 

Meer informatie: NowShow 7-16 oktober (bacheloropleidingen) en Inside Out 17-25 oktober (Masteropleidingen)