Ontwerpen vanuit een maatschappelijke betrokkenheid

Nieuwsgierig geraakt door een artikel met de prikkelende titel ‘Redden kunstenaars de wereld?’ (door Jos Peters in Mestmag.nl) ging verslaggever Jan Frijters van radioprogramma Grensgeluiden in gesprek met Huub Looze, docent bij AKV|St.Joost en verbonden aan het Centre of Expertise Biobased Economy. Huub Looze vertelt over duurzame ontwikkelingen op het gebied van materialen en de manier waarop kunstenaars en vormgevers deze in hun ontwerpen kunnen inzetten.

Huub Looze tijdens Interview met Jan Frijters van Radioprogramma Grensgeluiden

De impact van materiaalkeuze op een ontwerp

Ontwerpers (in de dop) willen steeds vaker hun creativiteit inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan de verduurzaming van onze wereld. Waar voorheen een ontwerp over esthetiek ging, zegt het nu steeds vaker iets over maatschappelijke betrokkenheid. Als docent Ruimtelijk Ontwerp aan de kunstacademie wil Huub Looze (tevens productvormgever bij Buro HBLZ) zijn studenten bewust maken van de impact die je als vormgever of kunstenaar op een ontwerp of object kunt hebben. En de manier waarop de materiaalkeuze een ontwerp enorm kan versterken. In dat licht deelt hij graag zijn kennis over techniek en materialen en de wereld aan mogelijkheden op het gebied van biobased materialen.

Biobased materialen

Plantaardige materialen die tot voor kort als restafval werden gezien, vinden een nieuw bestaan als materiaal voor een ontwerp of kunstobject. Met restanten van suikerbiet of aardappelzetmeel kun je kunststof maken. De wortels van paddenstoelen, het mycelium of zwamvlok, lenen zich goed als basis voor nieuwe (bouw)materialen. De toepassingen zijn eindeloos en duurzaam. Zijn kennis van de mogelijkheden en toepassingen van materialen met plantaardige oorsprong draagt Looze graag over aan zijn studenten. Bijvoorbeeld in de minor Arts & Nature waar studenten vanuit verschillende kunstdisciplines samenzitten om te experimenteren met natuurlijke materialen. 

Beluister het interview

Redden Kunstenaars de wereld?

Met de vraag die aanleiding vormde tot het interview besluit Huub Looze. ‘Kunstenaars zullen de wereld niet redden, maar met krachtige kunstwerken kun je veel teweeg brengen in de wereld’.