Ananya Panda wint EKP Excellence in Research Award 2021

De winnaar van de EKP Excellence in Research Award 2021 is op 17 oktober jl. bekend gemaakt op de Dutch Design Week. Uit handen van juryleden Aric Chen (Het Nieuwe Instituut) en Saskia van Stein (International Architecture Biënnale Rotterdam) ontving Ananya Panda de prijs die wordt gesponsord door SDK Vastgoed. 

Ananya Panda is in 2021 afgestudeerd aan de Master Situated Design (Master Institute of Visual Culture). Het afstudeerproject ‘Self-sufficient Nodes’ is een onderzoek waarin fysieke arbeid wordt verwerkt naar ‘machine intelligence’. De video-installatie verweeft deze twee werelden door middel van een database gevuld met screenshots, gedeelde Google Docs, excel sheets, opnames digitale- en fysieke artefacten. Door het gebruik van storytelling produceert Ananya vaste en bewegende beelden die in de hedendaagse configuratie van het Platform Capitalisme niet aan bod komen.

Ananya's werk resoneert met de schoonheid en de horror van ons hedendaagse digitale leven.
- Dr. Michelle Kazprak en Angelique Spaninks

De dingen die voor mensen het meest voor de hand liggen of evident lijken, hebben meestal een enorme complexiteit en dynamieken die vaak verborgen zijn. Er zijn bijvoorbeeld verhalen die opzettelijk in de media worden gepusht, dus is het belangrijk om de realiteit van dingen bloot te leggen, er bewust van te worden en onszelf te blijven evalueren - het werkt als een spiegel.
– Ananya Panda

Self-sufficient Nodes is te zien op de Dutch Design Week (Klokgebouw hal 2) tot en met 24 oktober en in de publicatie 'Be the Future of Something Else’ (verkrijgbaar in de expositie). 

Over de EKP Excellence in Research Award
De EKP Excellence in Research Award is een jaarlijkse prijs van € 2.500 voor het beste afstudeeronderzoek binnen het Master Institute of Visual Cultures – St. Joost School of Art & Design, gesponsord door SDK Vastgoed. De prijs is een erkenning voor het creatieve vermogen van studenten om nieuwe ideeën om te zetten in prikkelende werken en benadrukt het vermogen te innoveren van kunstenaars en ontwerpers in de wereld.

...