Afstudeerders Breda in de prijzen

Geslaagd en in de prijzen!

Christa te Dorsthorst (Beeldende Kunst) en Emily Koo en Jesse Huiskamp zijn tijdens de examenceremonie op vrijdag 30 juni uitgeroepen tot de prijswinnaars van respectievelijk de St.Joostpenning en het gastatelier van de gemeente Breda. Christa ontving een geldbedrag van € 2500,-. Emily en Jesse mogen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier bij Electron.

Christa te Dorsthorst winnaar St.Joostpenning 2017

Christa te Dorsthorst wint St.Joostpenning 2017

Naast de geldprijs ontving Christa een exemplaar van de bronzen St. Joostpenning, met daarop haar naam en het jaartal uit handen van Marianne de Bie, wethouder van Cultuur van de gemeente Breda. Met haar werk betrekt Christa de toeschouwer in een fysiek spel van tactiliteit, materialiteit en geur. Aan het werk loop je ogenschijnlijk voorbij, maar als je erbij stil staat en nog eens kijkt, ontstaat er een spel met licht en kleur. Iets dat abstract en ongrijpbaar is en toch zeer fysiek aanwezig. De jury over het werk van de winnares: “Het getuigt van enorme moed van deze jonge kunstenaar om zo weinig te doen, slechts een ingreep met een vergankelijk beeld, en toch de gehele ruimte te veranderen. Met enkel het subtiel beschilderen van de ramen ontstaat een veranderlijk beeld en is het alsof de kunstenaar hier ter plekke de minimal art opnieuw uitvindt. We zijn nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling van haar artistieke praktijk.”

Genomineerden

Christa te Dorsthorst is gekozen uit een totaal van zeven genomineerden. De kandidaten voor de prijs zijn genomineerd door externe deskundigen tijdens het eindexamen. Naast Christa waren van de bacheloropleiding Vormgeving genomineerd: Job van der Wielen (Animatie), Vivian Heyms (Illustratie), Festus Toll (Film), Ruben Vlijm (Fotografie), Rob van den Belt en Robin van Gurp (Grafisch Ontwerp), Sjoerd Geerts (Ruimtelijk Ontwerp). 

Jury

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Femke den Boer, directeur van de kunstacademie AKV|St.Joost, en twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving: Joy Arpots (scout/aanjager Brabant C investeringsfonds voor Cultuur) en Rebecca Nelemans (kunsthistoricus).

Gastatelier voor Emily Koo en Jesse Huiskamp

Naast de St. Joostpenning heeft de gemeente Breda dit jaar ook weer een prijs voor de meest ondernemende student(en) van AKV|St.Joost Breda beschikbaar gesteld. Emily Koo en Jesse Huiskamp, beiden student Fotografie, kunnen een jaar lang gebruik maken van een gastatelier en diverse aanverwante faciliteiten bij Electron. De fotografen waren voorgedragen door studiecoördinator Karin Krijgsman vanwege hun grote talent en doorzettingsvermogen. Beide studenten hebben een duidelijke ambitie om hun beroepspraktijk verder op te bouwen.

Emily Koo en Jesse Huiskamp winnen gastatelier 2017

Starterslift

Om in aanmerking te komen voor het gratis atelier moeten de examenstudenten deelnemer zijn bij Starterslift. Deze stichting ondersteunt jonge ondernemers bij het waarmaken van hun ambities als praktijkbeoefenaar. In de laatste vijf jaar hebben de coaches van starterslift meer dan 100 jonge kunstenaars en vormgevers begeleid in het uitoefenen van de beroepspraktijk. Starters die ondersteund worden, doen het aantoonbaar beter in hun beroepspraktijk dan diegenen die zonder professionele hulp het wiel moeten uitvinden.

Launch 2017

De expositie is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 1 juli tot en met woensdag 5 juli van 11.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond is de academie in ’s Hertogenbosch geopend tot 21.00 uur. Op dinsdag 4 juli is de Bredase academie te bezoeken tot 21.00 uur.

AKV|St.Joost eindexamen expositie Beeldende Kunst, Illustratie, Animatie, Fotografie, Film, Grafisch Ontwerp, Ruimtelijk Ontwerp