May Divorce be with you – Irene Lagendijk

Irene Lagendijk (24) groeide op met gescheiden ouders. Ze heeft nog maar weinig herinneringen aan haar ouders samen. In de intieme tragikomische documentaire ‘May Divorce Be With You’, haar afstudeerfilm voor AKV|St.Joost, besluit ze met terugwerkende kracht nieuwe herinneringen te scheppen. Ze haalt beide ouders over om scènes uit hun huwelijk na te spelen.

Over het afstuderen zegt Irene Lagendijk zelf: “Ik vond het 't meest spannende, maar ook de meest fantastische ervaring ooit. Het hele film-maakproces zit vol met een continue twijfel die erg vermoeiend is, maar daardoor juist ook mijn drijvende motor bleek te zijn. Ik merkte pas achteraf dat ik echt een soort relatie had met mijn film, een soort symbiose voor een jaar met alle emoties die daarbij komen kijken. De film werd echt mijn kindje.”

© Irene Lagendijk

“Ik herinner me dat één van de docenten vroeg: 'Als je nou een onderwerp mag kiezen en je alles wat er ooit al is gemaakt vergeet, wat zou jij dan willen maken?' En daar groeide deze persoonlijke afstudeerfilm uit, die in eerste instantie helemaal niet persoonlijk moest zijn! En ook wéér over een scheiding, ik kon me heel goed voorstellen dat niemand daarop zat te wachten. En dat was juist mijn drijfveer, om het net 'ff' anders te willen doen. Want, wat had ik nou écht te verliezen? Als ik een ander onderwerp had gekozen, dan had ik daar nooit de grenzen van willen opzoeken en dan hou je het hele maakproces ook niet vol. Het voelde niet meer als school of als afstuderen omdat ik écht intrinsiek gedreven was om dit verhaal te vertellen. Ik begreep eerst niet wat dat inhield en dan hoorde ik andere alumni zeggen "je moet 'gewoon' maken wat jij 'vet' vindt", ik kon daar echt he-le-maal niks mee, want wat als de rest van de wereld dat niet interessant vindt? Maar nu heb ik gevoeld dat als het je niet uitmaakt hoeveel tijd je er in wilt steken omdat je iets hebt gevonden waar je vastberaden in bent om dat te vertellen, hoe vaak dat ook al verteld is. Het was voor mij echt een psychisch spel waar je in zit als je gaat afstuderen met je eerste film en ik zou het zo weer doen! “


'May Divorce Be With You' draaide op het Nederlands Film Festival, waar Irene Lagendijk de Pathé Tuschinski Award voor beste film van 2019 won. Ook was de film te zien op Eindhovens Film Festival, waar ze de Best Talent Award won.