80% ongeschikt - Mari Sanders

80 % ongeschikt

80% ongeschikt

Pas op zijn 21e realiseerde Mari Sanders zich dat mensen zich tegenover hem anders gedragen, omdat hij in een rolstoel zit. Daar heeft hij zijn hele leven tegen verzet; hij weigert gehandicapt te zijn. Op zijn 18e verjaardag besloot de Nederlandse overheid dat Mari 100% ongeschikt was om te werken. Daarom ontvangt hij een Wajong uitkering.

Met het beetje winst dat hij maakt met zijn films moet hij het UWV weer terugbetalen. Zo ontstond bij hem het morele dilemma: krijg ik deze uitkering eigenlijk wel terecht? Maar soms is hij er een beetje hypocriet in. Hij vindt het ook fijn om geen entree te hoeven betalen of korting te krijgen bij een dierentuin. Met deze uitkering kan hij zich 100% focussen op het filmmaken. Hij hoeft het niet te combineren met een supermarktbaantje. Toch voelt het heel onterecht ten opzichte van zijn vrienden die dit wel moeten.

De documentaire 80% ongeschikt is uitgezonden bij 3LAB op NPO3. De film kwam tot stand in het kader van Teledoc Campus, een gezamenlijk project van de NPO, CoBo, het Nederlands Filmfonds en het NPO-fonds voor de ontwikkeling van documentairetalent. [Tekst gaat verder onder de foto's...]

Bekijk de hele documentaire | Lees het artikel 100% GESCHIKT in Vers Magazine.
80% ongeschikt

Mari Sanders

Mari studeerde in 2012 af in Audiovisuele Vormgeving aan AKV|St.Joost Breda. Hij profileerde zich als regisseur met de afstudeerfilm ‘Rue Des Invalides’ een fictiefilm met autobiografische elementen over een jongen in een rolstoel op zoek naar de liefde in rolstoelvijandig Parijs.

Een jaar na zijn afstuderen maakte hij in het kader van Kort! de film Sync en de korte jeugdfilm Daan Durft voor de EBU en de KRO, waarvoor Lianne Damen het scenario schreef en IJswater Films de productie deed. Hij richt zich op het ontwikkelen van een concept en regisseren van fictiefilms, documentaire en opdrachtfilms. Afhankelijk van welke vorm het beste bij het onderwerp past. Zijn films zijn vaak character driven, balancerend tussen de lijn van drama en humor, spelen zich af in een absurde arena en hebben vaak een maatschappelijke ondertoon.

80% ongeschikt
80% ongeschikt
80% ongeschikt