Martijn Rook - Storyboard Artist

"Als storyboard artist ben ik altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen en help ik anderen om hun visie/concept een vorm en houvast te geven en zo de producties van animaties en films naar een hoger niveau te tillen."

Ik begon mijn studie Animatie als echte 2D animator. Al snel kwam ik erachter dat mijn interesse niet perse in de productie van projecten lag, maar juist in de pre-productie van animaties en films. Het bedenken van verhalen, het schetsen van de eerste karakters en omgevingen en  storyboarden waren de punten waar ik echt mijn passie in kwijt kon. Juist het uitproberen van sterk communicerende camerastandpunten en het vertalen van script naar beeld werd voor mij iedere keer een mooie uitdaging.

Martijn Rook oud-student Illustrated & Animated Storytelling

Doorstuderen

Na mijn eindexamen ben ik verder gaan studeren aan het Masterprogramma Animatie bij het Master Instituut van AKV|St.Joost in ’s-Hertogenbosch. Tijdens dat jaar ben ik mij professioneel gaan profileren als storyboard artist en deed onderzoek naar het gebruik van kleur, emotie, vorm en beeldkaders om ieder verhaal zo sterk mogelijk te communiceren. Tijdens deze studie werd ik benaderd door Room For Film, een productiehuis dat zich voornamelijk bezighoudt met korte films en documentaires. Zij vroegen mij om voor de korte film ‘Mensendagen’ een storyboard te maken. Dit werd mijn eerste officiële storyboard klus. Vanaf dat moment wist ik dat hier mijn interesse lag: samenwerken met regisseurs om een idee visueel te maken en de betrokkenen te wijzen op de mogelijkheden binnen cameravoering en beeldopbouw.

Werken als Storyboard Artist

Op dit moment werk ik als freelancer bij het animatiebedrijf Funk-e in Rotterdam. Tijdens een storyboardsessie met klanten is het mijn taak om van de meest ingewikkelde onderwerpen een helder, goed communicerend beeld neer te leggen waarna beide partijen door kunnen gaan naar de volgende stap, het maken van de animatie. Ik vind het geweldig te zien dat de klant tevreden is. Ook mocht ik bij AKV|St.Joost gastlessen geven over storyboarden. Ik vind het super leuk om technieken uit te leggen en ook om studenten te helpen het verhaal nog krachtiger te maken. 

Samen met Floor van der Doelen werk ik in een eigen animatie studio. Studio Afterclap is een creatieve studio met als specialisatie animatie en illustratie. We werken onze opdrachten van begin tot eind uit, van briefings tot postproductie, van storyboards tot kleurrijke dynamische animaties. Floor richt zich voornamelijk op productie en animeren, ik ben vooral op concept en storyboard.

Met Klomp! Animatie werk ik aan een educatieve serie voor jonge kinderen waarbij de werking van de  hersenen centraal staan. Het is mijn taak om de afleveringen vooraf helder vorm te geven door middel van een storyboard en animatic (moving storyboard).

Wil je meer weter over mij, mijn werk als storyboard artist of de verschillende projecten waar ik aan werk, kijk dan op martijnrook.nl