Verbeelding van de werkelijkheid

Experimenteren met vertelstructuren

In het tweede studiejaar verdiep je je kennis van fotografie en film. Je experimenteert met vertelstructuren zoals een lineaire, essayistische of interactieve vertelling en maakt werk voor diverse podia. Met je camera ontwikkel je een kritisch bewustzijn ten aanzien van de media en de maatschappij. Je onderzoekt vanuit welke ethische positie jij je verhalen wilt vertellen.

Daarnaast verken je je positie als maker in onze netwerksamenleving. Hoe verandert het vak van filmmaker en fotograaf onder invloed van nieuwe technologie: VR, augmented reality, sociale media, high-speed camera’s, drones, etc? Welke nieuwe manieren van beeld maken en vertonen maakt de netwerksamenleving mogelijk?

In jaar 2 bestaat het onderwijs uit de volgende programmaonderdelen:

Werkpraktijk

Werkpraktijk is de thuisbasis van je studie, waarin je onderzoekt wie jij bent als maker en welke rol je later wilt spelen in de beroepspraktijk. Wat voor soort werk wil je maken en hoe zorg je ervoor dat je je ideeën kan realiseren? Het medium waarmee je wilt werken kies je zelf: fotografie, film, eventueel andere media, of een combinatie. Je brengt je eigen interesses in kaart en onderzoekt welke thema’s daarbij passen. Hierbij gaat het om het ontwikkelen van een eigen beeldende stem. Welke beeldtaal past bij jou?

FOFI Werkplekken en studenten
Previous Next

In de studie Photography, Film & the Digital probeer je de dynamiek van de beroepspraktijk zoveel mogelijk na te bootsen. Je werkt in opdracht en aan eigen projecten, aan korte projecten of juist hele lange. Daarnaast leer je om je aandacht en je tijd te verdelen over verschillende projecten.

Theorie en schrijven

In de theorielessen verdiep je je zowel in het heden als in de geschiedenis van film en fotografie. De lessen zijn een combinatie van mediatheorie, kunstfilosofie, narratologie, maatschappijleer en geschiedenis. Je neemt deel in debatten en verkent je eigen positie en scherpt deze aan. Dit doe je over het algemeen in klassikale vorm. Verder begeleid je theoriedocent je bij het doen van theoretisch onderzoek dat je positionering, werk en beginnende beroepspraktijk verder vorm zal geven. Je beeldend en theoretisch onderzoek moet elkaar altijd versterken.

 

Workshopweek Fotografie & Film
Previous Next

Skills

Het is belangrijk dat je fotografie- en filmtechnieken onder de knie krijgt om projecten te realiseren. Tijdens je tweede studiejaar krijg je de module SKILLS, waarin je ervaring opdoet met technieken camera, licht, geluid en montage. In een workshop van één of twee dagen werk je samen met medestudenten aan korte opdrachten en experimenteer je met de verschillende aspecten van onder andere licht, lenzen, scherpte/diepte, standpunt, camerabeweging, geluid, workflow, montage/editing en printing.

 

Skills workshop Fotografie & Film
Previous Next

Studieloopbaanbegeleiding

In de studieloopbaanbegeleiding (SLB) leer je een sociale en fysieke werkomgeving op te bouwen die past bij je werkproces. Tijdens de lessen ontwikkel je een professionele houding en leer je je studie op een professionele manier te organiseren. Samen met je SLB-docent onderzoek je je eigen ideale studieproces en hoe je dit vorm kan geven. Naast klassikale bijeenkomsten zijn er inloopspreekuren waarin je op afspraak je studievoortgang met de SLB-docent kunt bespreken.
 

Studieloopbaanbegeleiding Fotografie & Film
Previous Next

Bekijk het programma van de andere jaren: